събота, 25 май 2019 г.

Шоколадова Торта Трюфел с малиново кули




Посетете Art.E  за да се вдъхновите от техните уникални порцеланови шедьоври!
Тези съдове уверявам ви са достойни и за най-изисканата трапеза, невероятно красиви, практични, едно уникално бижу за всяка уважаваща себе си домакиня! Направете всяко ястие, което сервирате да изглежда, като в изискан ресторант и радвайте себе си и семейството си ежедневно с тези изключителни съдове J

Желирано малиново кули:
500 грама малини
90 грама захар
50-80 грама малинов сок
11 грама желатин

Приготвяне:
Сварете всичко заедно без желатина.
Махнете от огъня и прецедете (не е задължително, ако не ви притесняват семките)
Прибавете желатина и разбъркайте добре.
Изсипете малиновото кули в силиконова форма с диаметър 15-16 сантиметра и приберете във фризера.

За блата:
180 грама брашно
50 грама млени орехи
90 грама масло, разтопено
30 грама какао
6 големи яйца, разделени
100 грама пудра захар
щипка сол
1 бакпулвер (10 грама)

Приготвяне:
Включете фурната на 180°С.
Пригответе форма с диаметър 18 сантиметра, като намажете стените и дъното с масло и покриете с хартия за печене.
Смесете брашното, какаото, бакпулвера и млените орехи.
Разбийте жълтъците с половината пудра захар. Прибавете разтопеното и охладено масло.
Разбийте белтъците с останалата захар на средно твърда пяна.
Прибавете половината от белтъците към жълтъците и маслото и смесете внимателно. Прибавете сухите съставки и разбъркайте отново. Накрая прибавете останалите белтъци и разбъркайте отдолу нагоре, докато получите равномерно пухкаво тесто.
Изсипете тестото в предварително  подготвената форма за печене.
Печете около 40 минути до готовност, като след 30-тата минута проверете с дървен шиш, дали блата е изпечен.




Захарен сироп, сварен от 60 милилитра вода, 40 грама захар. Към него аз добавих и 40 милилитра домашен малинов сок.

За трюфеловия крем:
300 грама хубав млечен шоколад
230 милилитра млечна сметана 30% масленост
70 грама масло

Приготвяне:
Начупете шоколада на малки парчета. Загрейте сметаната до кипване. Изсипете сметаната върху шоколада. Оставете за 2-3 минути, докато шоколада се разтопи и разбъркайте. Накрая прибавете мекото масло и разбъркайте отново, до еднородна смес.
Приберете ганаша в хладилника, за да се охлади много добре.
След това преди да сглобите тортата разбийте шоколадовия ганаш с миксер и ще получите трюфеловия крем.




За шпакловане на тортата:
100 грама тъмен шоколад
80 грама млечен шоколад
150 грама млечна сметана
2 супени лъжици масло 

Приготвяне:
Затоплете сметаната и залейте шоколада с нея, разбъркайте. 
Прибавете маслото и разбъркайте до еднородна смес.
Приберете ганаша в хладилника, докато стегне.
Отделете половин чаша, за да залеете накрая торта, като преди това го затоплите леко. 
С останалата част намажете тортата отвън и отгоре.




Ще ви трябват още:
малини за декорация
една фунийка за сладолед
златна декоративна украса

Сглобете тортата, като изрежете подутината на блата и го изравните. След това го разрежете на две платки.
Поставете първата част от блата върху красива чиния за сервиране. Отстрани фиксирайте ринг за торти. Напоете блата със захарния сироп. 
Разбийте шоколадовия ганаш предназначен за трюфеловия крем с миксер.
Разпределете равномерно половината от крема върху блата. Отгоре поставете желираното малиново кули, като го извадите внимателно от формата. Отгоре разпределете втората част от крема. Върху него поставете втория блат и го напоете със захарен сироп. 
Приберете тортата по този начин в хладилника за 3-4 часа.
След това шпакловайте отстрани и отгоре с шоколадовия ганаш.
Загрейте отделената част от ганаша за измазване, оставете го да поизстине леко и залейте тортата отгоре.
Украсете с фунийката от сладолед и малини, ако ви допада идеята.
Тортата е съвършено шоколадово удоволствие и ви препоръчвам горещо да я опитате! 

Да ви е сладко!

14 коментара :

  1. Браво,Таня.Прекрасна торта,перфектно изпълнение,чакам с нетърпение малините,за да и си насладя.Подзрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анди! Ще се радвам да опиташ тортата!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Здравейте! Искам да ви попитам когато сглобявате тортата, блат и после крем като поставите малиновото кули, няма ли опастност да пропадне от крема и да се лепне на блата, тъй като е по-тежко от крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че малиновата платка може да пропадне, е валидно в случаите, в които крема е по мек и ле и в по голямо количество, в този случай, няма проблем, защото и кулито е малко и ганаша добре разбит е доста стабилен крем.

      Изтриване
  3. Здравейте!
    Можете ли да ми кажете къде може би сбърках, че при печенето блата ми се изду много в средата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      ако ви прави впечатление съм на написала в рецептата, че преди да сглобите тортата, трябва да изрежете подутината на блата. Така е, подува се и при мен много пъти блата, но го изравнявам с нож и си отрязвам платки, които са ми необходими за тортата.

      Изтриване
    2. Да, отрязах подутинината и се получи добре с блата. Но после ми се обърка и трюфеловоя крем.... Пресече се.... Мислех че ако добавя малко още от сметаната ще се оправи, но не... После на водна баня се оправи, но стана по-скоро като маслен крем. Сглобих тортата и на следващия ден като я режех крема беше много стегнат и маслен и се трошеше :( Тази грешка си в обяснявам с използваната от мен сметана с 35% масленост, а не 30 % както сте написали, но не успях да намеря такава....
      Абе като първи път не беше сполучлив опит като цяло

      Изтриване
    3. Много съжалявам, че така се е получило, но предполагам, че по скоро сте го преразбили, за да стане така. По принцип този крем става изключително нежен и пухкав и това което обяснявате направо ме шокира. Не мисля, че е от високия процент на сметаната, по скоро от лош шоколад или от неправилно приготвяне.
      Тази торта не е от най-лесните, но ако спазвате стъпките, не трябва да има такива проблеми.
      Сметаната при преразбиване се пресича и започва да се разделя на масло и суроватка, предполагам, че това е станало.

      Изтриване
    4. Ами попринцип и сметаната и шоколада са много хубави, защото съм правила и други торти и резултата е много добър. Но тук какво се обърка незнам.... Да не би да е престоял много време крема в хладилника? Оставих го 5-6 часа някъде... Преди да го разбия с миксера беше доста твърдо и като почнах да го разбивам не ставаше пухкав крем. И няма и 5 мин се пресече... Помислих, че не съм спазила точно пропорциите, защото правех двойна доза, но като добавих малко сметана стана по-зле....
      Имам грешка някъде, но незнам къде

      Изтриване
  4. Здравейте. Преди да разбием ганаша/трюфеловия крем трябва ли да го разтопим на водна баня? Или той няма да е стегнал до твърдо състояние,а ще е по-течен?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Той трябва да е стегнал, за да се превърне след разбиването в хубав стабилен крем.

      Изтриване
  5. Имам предвид след като го приберем в хладилника,за да стегне хубаво и го извадим от хладилника, когато сме готови да сглобяваме тортата дали самият ганаш ще е твърд(например да може да се загребва с лъжица сякаш правим трюфели) или просто трябва да го оставим за малко на стайна температура и ще е в достатъчно "омекнала"консистенция,За да можем да го разбием с миксер на пухкав крем. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това казвам, разбива се студен, веднага след като го извадите от хладилника, за да може да стане хубав и стабилен крем.

      Изтриване
  6. Здравейте. Искам да заменя малините със замразени ягоди,просто защото не е сезона на малините. За това количество малини 500 гр по рецепта,ако ги заменя със същото количество замразени ягоди същото количество желатин ли да сложа?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...