вторник, 30 април 2019 г.

Боровинково руло



За блата:
4 яйца
110 грама брашно
20 грама пшенично нишесте
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
110 грама захар
10 грама ванилова захар
85 милилитра прясно мляко
55 грама растителна мазнина

За крема:
2 жълтъка
50 милилитра сок от компот от боровинки или друг боровинков сок
3 супени лъжици захар
1 супена лъжица сладък ликьор по ваш избор
4 грама желатин на листа
3-4 супени лъжици сладко от боровинки
50 милилитра сок от компот от боровинки или друг
300 грама маскарпоне
150 милилитра сладкарска сметана
2-3 супени лъжици пудра захар
100 грама пресни боровинки

Захарен сироп:
80 грама захар
120 милилитра вода
1 чаена лъжичка лимон сок

Сварете сиропа за 7-8 минути на тих огън и накрая прибавете лимоновия сок. Оставете да изстине напълно.

Приготвяне:
За да приготвите блата, разделете яйцата и разбийте белтъците с ¼ чаена чаша от захарта.
Останалите продукти без брашното, разбъркайте заедно много добре.
Прибавете брашното с бакпулвера към сместа от жълтъци, захар, ванилова захар, растителна мазнина и прясно мляко и разбъркайте до гладкост.
Изсипете тази смес при белтъците и разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете тестото в предварително приготвената тава и го изравнете.
Печете на 150⁰С за 30 минути. За да сте сигурни, че блата е готов, направете теста с клечката.
За да приготвите крема, накиснете желатина в студена вода. След това поставете жълтъците, ликьора, захарта и сока от боровинки в удобна купа на водна баня. Сварете сместа, като разбърквате непрекъснато и енергично с телена бъркалка, докато се сгъсти и стене на пухкав крем.
Махнете крема от котлона и разбъркайте още минутка, докато се поохлади леко. Прибавете размекнатите листа желатин и разбъркайте, докато се стопят. След това охладете крема в студена вода. Прибавете към този крем сладкото и боровиковия сок. След което разбийте заедно мескарпонето със сметаната и пудрата захар и отделете една част за намазване на рулото отвън. Останалия крем, прибавете към варения крем и боровинките, но се уверете, че е напълно студен преди това. Разбъркайте с шпатула, за да остане крема пухкав. Приберете го в хладилника за 1 час, докато стегне.
Готовия блат още топъл обърнете върху чиста памучна кърпа и отлепете хартията за печене. Навийте го заедно с кърпата и го оставете да изстине напълно.
Прибавете боровинките към крема, като ги разбъркате за да се разпределят в крема.
След това развийте блата и го сиропирайте равномерно.  Разпределете боровинковия крем по цялата повърхност на блата и го завийте плътно. Опаковайте рулото в найлоново фолио и го приберете в хладилника за една нощ.

След както рулото е готово, шпакловайте го със заделения крем от маскарпоне и сметана и декорирайте с пресни боровинки и свежи теменужки.

Да ви е сладко!

4 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...