вторник, 2 април 2019 г.

Торта с желе от Киви

Необходими продукти за блата:
2 големи яйца
2 супени лъжици захар с връх
2 супени лъжици брашно с връх
25 грама маково семе

Включете фурната на 180°С.
Постелете хартия за печене върху тава с диаметър 22 сантиметра и намажете с масло стените и хартията.
Разбийте белтъците с миксер, докато станат на пяна. 
Прибавете постепенно захарта, докато получите хубав гъст крем.
Прибавете жълтъците и разбийте за кратко отново с миксера.
С помощта на силиконова шпатула, разбъркайте смесените макови семена с брашното към яйцата, докато получите еднородно тесто.
Изсипете тестото и го изравнете добре.
Поставете тавата в горещата фурна и печете 10-12 минути.

За напояване на блата са необходими 50 милилитра захарен сироп или друг сладък сироп с ненатрапчив вкус.

За желето:
7 броя киви, от които се изрязват кръгчета за декорация, останалите парчета и цели плодове се използват за желе
50 милилитра вода
2 капки есенция киви и ягоди
захар на вкус за желето от киви, около 6-7 супени лъжици
8 грама желатин

Обелете и изрежете хубави и еднакви кръгчета от киви за декорация.
Останалите обелени кивита, смелете в блендер и поставете в малка тенджера на котлона с водата и захарта. Сварете за кратко на слаб огън, докато кивито омекне леко. Опитайте на вкус и добавете още захар, ако е необходимо. Не прекалявайте с варенето, за да не си изгуби кивито цвета. След като махнете от котлона сместа, оставете я да поизстине леко, и прибавете желатина.
Изсипете малко по-малко от половината смес в силиконова форма с диаметър 16-18 сантиметра и приберете във фризера, докато стегне желето. Това ще е вашата платка, която ще поставите в средата на тортата.

За крема:
300 грама кисело мляко, стайна температура
300 грама заквасена сметана
400 милилитра млечна сметана за разбиване
10 супени лъжици пудра захар
2-3 капки есенция киви и ягоди, може и без нея
10 грама желатин
Ако използвате желатин на прах, ще трябва да го приготвите по указанията върху опаковката. Ако използвате на листа, само го накиснете в студена вода, докато омекне.

Разбийте киселото мляко и заквасената сметана със захарта. Опитайте, ако не ви е достатъчно сладко, прибавете още малко. Пригответе желатина.  Разбийте сметаната с останалата захар на пухкам мек крема и я прибавете към киселото мляко и заквасената сметана. Прибавете есенцията, ако използвате.
Прибавете желатина, който ако е топъл, го смесете предварително с малко количество от сместа и след това го прибавете към основния крем. 

Поставете блата в подвижен ринг, директно върху чиния за сервиране, а по стените на ринга поставете ацетатно фолио. Подредете парчетата киви по стените на ринга. Напоете блата със захарен сироп.
Изсипете половината от млечната смес върху блата. Приберете формата във фризера, докато стегне желатина (става доста бързо)
Останалия крем, разбърквайте честичко и оставете на топло място, за да не се желира, докато чакате останалата част да стегне във фризера.
След като стегне крема, извадете формата от фризера и поставете желираната платка от киви по средата. Изсипете останалото количество крем отгоре, заравнете. Приберете отново тортата във фризера, докато стегне. 
След това отново извадете и изсипете последната част от желето от киви.
Приберете във фризера за 4-6 часа.

Преди да сервирате, извадете тортата от ринга и декорирайте по ваш вкус.

Да ви е сладко!

6 коментара :

  1. Страхотна торта Танче достойна да украси всяка трапеза.Кивито и придава не само страхотен вкус, но и много красив външен вид.
    Поздрави и усмихната нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Ели! Тортата е много лека и подходяща за хора, които не обичат натрапчиво сладко и на нас вкъщи ни хареса, въпреки, че вкуса е доста различен.
      Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Танюшка, както много пъти ми пълниш очите и душичката с твоите торти :-) Имам едно питане - каква е тази есенция, която ползваш (киви и ягода) и от къде си я купуваш. Тортена прегръдка от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  3. https://sladkatakushta.com/ Това е местенцето, от коетонси купувам аромати и повечето принадлежности, които използвам, Танче.
    Много ти благодаря за хубавите думи, мила <3

    ОтговорИзтриване
  4. Сметаната сладкарска ли трябва да е?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...