събота, 16 февруари 2019 г.

Кростата с ванилов крем, сладко от ягоди и крем йогурт


Маслено тесто за основата:
250 грама масло
180 грама фина захар
4 големи яйчни жълтъка (около 70/75 грама)
настъргана лимонова кора
щипка сол

Приготвяне:
Маслото се изважда от хладилника 5 минути преди приготвянето на тестото, претегля се, нарязва се на кубчета и се прибавя към захарта, настърганата лимонова кора и щипка сол.
Смесете в планетарен миксер или с ръчен, докато хомогенизирате всичко. Добавете жълтъците към сместа. Продължете да разбивате, докато се смесят добре. Накрая добавете брашното към сместа. Разбивайте, докато брашното се абсорбира напълно от сместа, придобивайки класическата консистенция на маслено тесто.
Омесете тестото за няколко секунди върху работния плот и го оформете в правоъгълна платка.
Увийте тестото във фолио и го поставете в хладилника, за да си почине поне 2-3 часа.
Преди приготвянето на основата за кростата, оставете тестото за 10 минути на стайна температура.
Разточете тестото и го разпределете равномерно върху подходяща форма за печене. Направете дупки с вилица по повърхността, за да не се деформира при печенето.
Изпечете основата за 30 минути.
Оставете да се охлади.

За варения-ванилов крем:
2 цели яйца
40 грама нишесте
400 милилитра прясна мляко
100 милилитра млечна сметана
5 супени лъжици захар
60 грама бял шоколад
60 грама масло
семената от половин ванилова шушулка

Допълнително ще ви трябват 400 грама сладко от ягоди.

Приготвяне:
Разбийте много добре всички продукти без шоколада и маслото и сварете крем на средно висока температура, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти.
Готовия крем отстранете от огъня и прибавете шоколада и маслото. Разбъркайте, докато се разтопят и се разпределят равномерно.
Поставете по повърхността на крема свежо найлоново фолио и го оставете да изстине напълно.

За декоративния крем:
180 грама маскарпоне
180 грама гъст йогурт 
180 грама прясна млечна сметана
60-70 грама пудра захар

Приготвяне:
Поставете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксер, докато получите хубав средно твърд крем. Аз добавих 4 капки есенция ягода и киви и една капка червена боя. Можете да ги пропуснете.
Поставете основата на тарата върху подходяща основа за сервиране. Изсипете в бисквитената основа ваниловия-варен крем и заравнете добре. След това изсипете сладкото от ягоди и го разпределете равномерно и внимателно навсякъде. Може да използвате и пош, за по-прецизно нанасяне. 

Накрая поставете декоративния крем в сладкарски пош с кръгъл накрайник и украсете кростата.
Декорирайте с ягоди и оставете десерта да се охлади поне 2 часа в хладилника преди сервиране.

И само да знаете, че просто звучи дълго, всъщност се приготвя доста бързо, а вкусът ще надмине всичките ви очаквания!

Да ви е сладко!

7 коментара :

  1. Таня, непременно ще го направя. Въпросът ми е за размера
    на формата.
    Поздтави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Размера в моя случай е 30х20 сантиметра. Може да се използва и стандартна кръгла форма с 25 сантиметра диаметър.
      Благодаря, Катя!

      Изтриване
  2. Както винаги поредната перфектна и вкусна рецепта,непременно ще я направя.Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анди, много благодаря за коментара, щастлива съм, че приготвяш от рецептите които споделям :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ти май покани вече пролетта? Нека я има в душата ти! Прекрасно предложение отново!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, десерта изглежда невероятно, интересува ме само - 180 гр. прясна млечна сметана, която е посочена в декоративния крем, е течната сметана за разбиване....или не съм разбрала правилно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, за най-добър резултат е добре да се използва млечна сметана за разбиване 30% масленост и повече дори.
      Радвам се че ви харесва рецептата :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...