четвъртък, 3 януари 2019 г.

Лека портокалова торта




Необходими продукти:
13-15 меки бишкоти
1 чаена чаша портокалов сок
3 портокала
400 грама кисело мляко, стайна температура
200 грама заквасена сметана
300 милилитра млечна сметана за разбиване
4 супени лъжици пудра захар
8 супени лъжици фина захар
16 грама желатин

Приготвяне:
Поставете ринг за оформяне на торти с диаметър 20 сантиметра върху чиния подходяща за сервиране. Отвътре по стените на формата за по добър резултат поставете ацетатно фолио.
Натопете бишкотите в портокаловия сок и ги подредете по дъното на формата плътно една до друга.
Нарежете портокалите на кръгове и ги разполовете. Подредете ги по стените на формата. 
Останалите портокали поставете в блендер и ги смелете много ситно. След това поставете получената портокалова маса в малка тенджера и прибавете към нея 3 супени лъжици захар. Сварете, докато захарта се стопи. Разтворете 7 грама желатин в 50 милилитра студена вода. След това го затоплете и го прибавете към портокаловата маса. Отделете ½ чаена чаша от сместа. Изсипете останалата портокалова смес в силиконова форма с диаметър 15-16 сантиметра или друг удобен съд, от който ще можете да извадите желето по-късно. Приберете във фризера.
Разбийте киселото мляко и заквасената сметана с 5 супени лъжици захар. Опитайте, ако не ви е достатъчно сладко, прибавете още малко. Накиснете 9 грама желатин в 50 милилитра вода, докато набъбне. След това го затоплете, докато желатина се разтвори напълно. Оставете го да се охлади леко и го прибавете към киселото мляко. Разбийте сметаната с пудрата захар и прибавете и нея към сместа, като разбърквате внимателно. Отделете 1 чаена чаша от сместа и я смесете с отделения портокалов сок.
Изсипете половината от млечната смес върху бишкотите и приберете формата във фризера, докато стегне желатина (става доста бързо).
След това извадете от формата желираната портокалова платка и я поставете по средата върху добре желираната млечната смес. Изсипете останалия млечен крем, заравнете и приберете отново във фризера, докато стегне.
Накрая изсипете отделената част от млечния крем с портокалов сок. Приберете в хладилника за няколко часа.
Премахнете ринга оформящ тортата и ацетното фолио.

Декорирайте тортата по ваш вкус или просто нарежете и сервирайте. Прекрасна е, много нежна, лека е ефирна! Приготвя се супер бързо, буквално за два часа, с времето в което просто се изчаква стягането на желатина на няколко пъти.

Горещо препоръчвам, за всеки който иска лек и ефирен десерт, ще ви хареса! 

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...