събота, 22 декември 2018 г.

Щолен с извара



Необходими продукти:

500 грама брашно
15 грама бакпулвер
2 големи яйца
140 грама захар
1 пакет ванилова захар
250 грама извара или Рикота
1/3 чаена лъжичка сол
125 грама масло
15 грама масло за намазване на щолена след изпичане
Кората и сока от един портокал и 1 лимон
150 грама стафиди
50 грама червени боровинки
50 грама кандирани череши
Ром Бакарди или друг
100 грама орехи
1 шепа шамфъстък
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Накиснете сушените плодове  в портокаловия сок, лимоновия сок и рома за 2-3 дни.
Нарежете ядките на едро.
Разбийте маслото със захарта, ваниловата захар, портокаловите кори и лимоновите кори. Добавете яйцата и изварата. Разбъркайте, докато получите гладка смес. Добавете и солта, разбъркайте отново.
Накрая добавете пресятото брашно с бакпулвера към сместа и омесете меко тестото.
Върху леко набрашнена повърхност върху работния плод разстелете тестото и прибавете напоените плодове и ядките. Омесете, докато се разпределят равномерно.           
Оставете тестото да почива за 15 минути.
Включете фурната да загрява на 170°С.

Разделете тестото на 3 части по около 500 грама всяка. Оформете щолените и ги поставете в голяма тава постлана с хартия за печене.
Печете в предварително загрятата фурна за 50-60 минути.

След готовност, намажете топлите щолени с масло и ги поръсете обилно с пудра захар. Оставете ги да изстинат напълно и ги приберете добре опаковани в пликове за 2-3 седмици, докато узреят.


Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...