неделя, 2 декември 2018 г.

Портокалово-Ананасова фантазия

Необходими продукти:

За блата:
5 яйца
120 грама захар
1 пакет ванилова захар
120 грама брашно Класик София Мел
2 чаени лъжички настъргана кора от портокал

Приготвяне на блата:
Постелете хартия за печене върху форма с подвижен ринг с диаметър 20 cантиметра. Страните и дъното на формата намажете с разтопено масло. Фурната загрейте до 180°С. Разбийте яйцата със захарта за 6-7 минути, докато станат на пухкав крем. След това прибавете брашното и портокаловата кора и разбъркайте внимателно със силиконова шпатула, докато получите еднородно тесто.
Изсипете тестото в предварително подготвената тавичка и печете за 30-35 минути. Преди да извадите от фурната проверете с дървен шиш готов ли е блата.
След готовност оставете блата да изстине за пет минути във формата. След това го поставете върху метална решетка да се охлади напълно, поне за три часа. 
Блата нарежете на три платки, след като е напълно изстинал.
За крема портокалов сабайон:
За крема:
3 яйчни жълтъка
60 грама фина захар
60 милилитра портокалов ликьор
2-3 супени лъжици портокалов сок
Семената от ½ шушулка ванилия

400 грама маскарпоне на стайна температура
300 милилитра студена, неподсладена, животинска сметана за разбиване
1 супена лъжица пудра захар

4 супени лъжици сладко от портокали

Приготвяне на крема:
Жълтъците разбийте заедно със захарта и семената от ванилията, докато леко изсветлеят и захарта почти се разтвори. Поставете сместа на водна баня, прибавете ликьора и портокаловия сок. В никакъв случай съдът с жълтъците не трябва да се докосва до врялата вода, защото яйцата ще се сготвят. Бъркайте непрекъснато, докато започне да се сгъстява и се превърне в пухкав и нежен крем Сабайон.
След като го отстраните от котлона, съдът в който е крема, се поставя в друга купа с ледено студена вода и бъркането продължава, докато крема се охлади до стайна температура.
В голяма купа разбъркайте маскарпонето с пудрата захар, с помощта на шпатула. Към него прибавете крема Сабайон и всичко съединете до гладкост, с помощта на тел за разбъркване. В отделен съд разбийте сметаната с миксер до меки върхове. Прибавете я към останалия крем и разбъркайте внимателно, докато крема стане еднороден.

В една трета от крема добавих 60 грама разтопен шоколад с аромат на портокали. Него използвах по средата на тортата.

Също така направих платка от ананас в малка силиконова форма, като загрях сока на една консерва и прибавих 5 грама предварително приготвен желатин. Изсипах плодовете във формата и отгоре залях с течността. Прибрах в хладилника за 2 часа.

Захарен сироп:
1 чаша вода
¾ чаена чаша захар
сока от 1 портокал
2 супени лъжици портокалов ликьор

Сварете захарния сироп и го оставете да изстине напълно. Прибавете портокаловия сок и ликьора.

За намазване на тортата отвън:
200 грама маскарпоне
150 милилитра млечна сметана
4 супени лъжици пудра захар
2-3 капки портокалова есенция

Сглобяването на тортата:
Поставете директно върху чиния за сервиране първия блат. Отстрани поставете ринг за оформяне на торти и ацетно фолио. Напоете блата със захарен сироп. Намажете го с 2 супени лъжици портокалово сладко. Поставете ⅓ част от белия крем и заравнете.
Отгоре поставете втория блат, напоете със сироп и намажете шоколадовия крем. По средата поставете платката от ананас и я притиснете добре в крема.
Поставете третия блат, напоете със захарен сироп, намажете със сладко и поставете втората част от белия крем, заравнете. 
Приберете тортата за 3-4 часа в хладилника.

След това време, разбийте маскарпонето със сметаната, пудрата захар и портокаловата есенция и измажете тортата отстрани и отгоре с него. Декорирайте с дехидратирани портокалови резени, предварително намазани със захарен сироп, за да омекнат.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...