понеделник, 10 декември 2018 г.

Питки с кайма и кашкавал


Необходими продукти:
100 милилитра хладка вода
11 грама суха мая
1 супени лъжица захар
250 милилитра гъст, по-кисел айран
65 милилитра растително масло
550 грама брашно Класик София Мел + допълнително за доомесване
1 чаена лъжичка сол

За плънката:
350 грама телешка кайма
1 яйце
100 грама настърган кашкавал
½ глава лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, пресован
½ чаена лъжичка пушен червен пипер
½ чаена лъжичка черен пипер
чаена лъжичка млян кимион
1 чаена лъжичка сушена чубрица

Допълнително:
5-6 супени лъжици домашна лютеница
разбито яйце за намазване

Приготвяне:
Омесете каймата, като смесите всички изброени продукти за плънката.

Разтворете маята и захарта в хладката вода. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Затоплете кефира и го смесете с растителното масло, добавете солта и разбъркайте.
Поставете брашното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето всички течни продукти. Първоначално разбъркайте с дървена лъжица, докато продуктите се смесят. След това изсипете върху работния плот и омесете за около 10 минути, докато получите меко, нелепнещо тесто. Добавете още брашно, ако е необходимо.
Готовото тесто разделете на части по 70 грама всяка. Направете от всяка част топче и ги подредете върху тавичка поръсена с брашно. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за 50-60 минути.

Всяко топче разточете в кръг с диаметър 15 сантиметра. Намажете по средата с  ½ чаена лъжичка домашна лютеница  и отгоре поставете от каймата, с помощта на лъжица за сладолед. По ръба от вътрешната страна намажете тестото с разбито яйце. Оформете тестото около каймата и поставете така оформените питки върху тавата.
Включете фурната да загрява 10 минути предварително на 180 градуса, през това време ще втасват питките.
Преди да ги изпечете, намажете питките с разбитото яйце и поставете тавата във фурната. Печете до златисто, около 40-45 минути.

Да ви е сладко!

Няма коментари :

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...