събота, 6 октомври 2018 г.

Шоколадови кексчета за Хелоуин



Необходими продукти:
Количеството е за 24 кексчета.

1 и ½ чаени  чаши брашно за кекс София Мел
1 чаена чаша неподсладено какао на прах
1 чаена лъжичка сода за хляб
1/4 чаена лъжичка сол
4 големи яйца
1 чаена чаша фина бяла захар
1 чаена чаша светло кафява захар
2/3 чаена чаша масло от гроздови семена
2 супени лъжици чист екстракт от ванилия
1 чаена чаша гъст айран

За декорация:
100 грама тъмен шоколад
80 грама течна сметана
Бял шоколад за паяжината
Тъмно кафяв фондан за паяци



Приготвяне:
Загрейте фурната до 180°С. Поставете хартиени кошнички в голяма форма за мъфини.
Смесете добре брашното, какаото на прах и солта заедно в голяма купа.
В средна купа разбийте с вилица яйцата, бялата захар, кафявата захар, маслото и ванилията, докато всичко е добре смесено.
Разбъркайте содата в айрана.
Изсипете половината от мокрите съставки при сухите. Прибавете и половината от айрана, разбъркайте внимателно, след това прибавете и останалите мокри съставки и айран. Разбъркайте, докато продуктите се смесят, но не прекалявайте. Тестото е гъстичко.
С помощта на лъжица за сладолед разпределете тестото във формите, като пълните формичките на ¾ от обема им. 
Печете в продължение на 18-21 минути, или докато клечка за зъби, поставена в центъра излиза чиста. Оставете кексчетата да се охладят напълно преди да нанесете глазурата.
Докато те се охлаждат, разтопете белия шоколад и го поставете в малък сладкарски пош. Отрежете съвсем малко върха и направете паяжинките върху хартия за печене. Оставете ги, докато шоколада изсъхне напълно.
Направете и паяците от фондана, подредете ги върху чиния и ги приберете в хладилник.
Когато кексчетата изстинат, затоплете сметаната и я изсипете върху начупения шоколад. Разбъркайте след като шоколада се стопи и натопете горната част на всяко кексче в шоколадовата глазура.  
Приберете ги за 10 минути в хладилника, след това декорирайте с паяжината и паяка.

Да ви е вкусно и забавно!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...