събота, 29 септември 2018 г.

Бадемово-лешников сладкиш с шоколадов мус и малини


Необходими продукти за сладкиша:
175 грама сурови бадеми
100 грама сурови лешници
3 яйца
150 грама бяла захар
2 супени лъжици ванилова захар

За шоколадовия крем:
270 млечна сметана за рабиване (35% масленост)
100 грама тъмен шоколад
50 грама млечен шоколад
2 супени лъжици ликьор Амарето

30 грама млечен шоколад за декорация
пудра захар
малини



Приготвяне:
Започваме с подготовката за шоколадовия мус.
В удобна купа, начупете двата вида шоколад.
Сложете сметаната в тенджера и я загрейте на висока температура, до преди да заври. Когато е на път да заври, махнете я от котлона и я изсипете върху начупения шоколад.
Оставете няколко минути и разбъркайте добре, с помощта на кухненска тел, докато се образува хомогенен крем. Покрийте крема и го приберете в хладилника.

Приготвяне на тортата:
Предварително загрейте фурната до 160°C.
Поставете ядките в кухненски чопър и ги смелете добре. Не оставяйте големи парчетата, но не ги превръщайте и в прекалено ситен прах.
С помощна на миксер, разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар, докато сместа стане доста по-бледа и пухкава, около 10 минути.
Добавете ядките и смесете добре, с помощта на силиконова шпатула.
Намажете форма с диаметър 20 сантиметра с масло и поставете хартия за печене по дъното и стените. Изсипете сместа във формата.
Печете 45-50 минути.
След готовност, оставете готовият блат да изстине във формата за 10 минути. След това го извадете и поставете да изстине напълно върху метална решетка.
Разбийте с миксер студения шоколадовия крем, докато започнат да се оформят меки върхове от бъркалките.
Разстелете шоколадовия мус  по повърхността на тортата. Отгоре подредете малините.



Сервирайте сладкиша на стайна температура.
Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...