петък, 28 септември 2018 г.

Пухкави рулца с масло


Необходими продукти:
500 милилитра хладко прясно мляко
1 и ½ пакета суха мая
1 и ½ супени лъжици мед
2 чаени лъжички сол
4 супени лъжици масло, разтопено и охладено
800-900 грама бяло брашно
4 супени лъжици меко масло
1 малко яйце за намазване преди печене



Приготвяне:
Разтворете маята и меда в прясното мляко.
Изсипете половината от брашното в дълбока купа и разбъркайте в него солта. По средата направете кладенче и изсипете там хладкото прясно мляко с разтворената в него мая и мед. Разбъркайте с дървена лъжица, покрийте с памучна кърпа и оставете да 10 минути. След това време, прибавете маслото и разбъркайте отново. Започнете да прибавяте от брашното и да омесвате, докато получите гладко еднородно тесто. Поставете тестото в купа намазана с олио и го покрийте с найлон. Оставете тестото за 1 час на топло.

След като тестото е втасало, покрийте голямата тава от фурната или друга с голям диаметър с хартия за печене и я намажете с олио.
Извадете тестото върху работния плот поръсен с малко брашно и го разточете на квадратна кора 30х30 сантиметра. Намажете с помощта на четка четири супени лъжици меко масло по цялата кора равномерно. Нарежете тестото на 25 квадратчета х6 сантиметра всяко. Навийте ги на руло и ги поставете върху хартията за печене с малко разстояние между всяко. Покрийте така оформените рулца с найлон и ги оставете за 20 минути.

След като тестото втаса, намажете повърхността на рулцата с разбитото яйце и поставете тавата във фурната. Включете на 180⁰С.
Печете 35-40 минути, до готовност.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...