1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 13 май 2018 г.

Торта с горски плодове


За блата:
3 яйца
90 грама захар
2 супени лъжици вряла вода
20 грама какао
80 грама брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена чаша фина захар
1 пакет  ванилова захар



Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват, докато яйцата увеличат обема си двойно и побелеят. След това се прибавя врялата вода и разбиването с миксера продължава, докато обема се увеличи още веднъж и се получи една наистина много пухкава смес, в която бъркалките на миксера оставят добре оформена следа.
Брашното, бакпулвера и какаото се пресяват и се смесват, с помощта на телена бъркалка. След това се пресяват върху яйчната смес и се бърка много внимателно със силиконова шпатула отдолу–нагоре.
Приготвя се тава с размери 25х35 сантиметра, която се намазва с разтопено масло и се застила с хартия за печене. Хартията също се намазва с масло.
Фурната трябва да е предварително загрята на 180°С.
Тестото се изсипва в тавата и се изравнява добре.
Поставя се в предварително загрятата фурна и се пече 20-25 минути.
Блата се оставя да изстине напълно.
За тортата може да се направи обикновен захарен сироп, но аз приготвих такъв, като към 150 милилитра от сока на къпинов компот прибавих 80 грама захар и го сварих за 4-5 минути.

За крема използвах 150 грама маскарпоне, 3 супени лъжици пудра захар, семената от ½ ванилова шушулка и 250 милилитра сладкарска сметана, разбита на лек и пухкав крем. Сметаната добавих внимателно към добре разбитото маскарпоне с пудрата захар и ваниловите семена.
За пълнеж на тортата освен крема, добавих къпини от компот, пресни къпини, пресни боровинки и сладко от боровинки.
Постлах найлоново фолио по дъното и стените на продълговата форма за терин. Оставих част от фолиото да стърчи навън от формата.
Нарязах блата на три части. Поставих първата част във формата и напоих с къпиновия захарен сироп. Отгоре поставих 5-6 лъжици от крема. Върху крема поставих безразборно от изброените плодове и сладкото от боровинки. След това поставих следващото парче от блата и повторих действията. Накрая завърших с последното парче от блата, което също нопоих със сироп. Покрих тортата с фолиото, което бях оставила да стърчи извън нея. Прибрах тортата в хладилника за 6 часа.
След това обърнах тортата в плато за сервиране и я украсих семпло.

Опитайте и вие, тази лесна и много вкусна домашна торта!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...