понеделник, 16 април 2018 г.

Домашни бишкоти и най-страхотното Тирамису





Необходими продукти:
95 грама яйчни белтъци
40 грама фина захар
1 пакет ванилова захар
65 грама яйчни жълтъци
40 грама фина захар
35 грама натурално нишесте
75 грама брашно
4 супени лъжици пудра захар + ½  чаена лъжичка нишесте, за поръсване преди печене

Приготвяне:
Пригответе голям найлонов пош, като поставите в него голям кръгъл накрайник.
Постелете хартия за печене върху две големи тави.
Смесете и пресейте брашното с нишестето.
Включете фурната да загрява на 200°С.
Разбийте яйчните жълтъци заедно с първата част от захарта. 
След това разбийте белтъците и прибавете на няколко пъти захарта към края.
Добавете белтъците към жълтъците, като редувате с брашното и много внимателно смесвайте отдолу-нагоре, с помощта на силиконова шпатула.
Поставете тестото в поша, като внимавате да влиза минимално количество въздух.
Шприцовайте от тестото върху хартията за печене бишкоти с дължина около 9 сантиметра.
Поръсете с пудрата захар смесена с нишестето и поставете първата тава във фурната. 
Печете около 7-8 минути.

рецептата е адаптирана от Paolo Sacchetti 

За Тирамису:
250 грама сирене Маскорпоне, на стайна температура
60 милилитра вино Марсала
3 супени лъжици пудра захар
300 милилитра млечна сметана
4 супени лъжици пудра захар
3 пресни яйчни жълтъка
5 супени лъжици фина захар

За напояване на бишкотите:
300 милилитра хубаво еспресо, подсладено с 3 чаени лъжички кафява захар, студено

Приготвяне:
Смесете първо Маскарпонето с 3 супени лъжици пудра захара и виното Марсала, докато получите гладък крем.
Разбийте с миксер жълтъците с фината захар, докато захарта се стопи и сместа изсветлее и стане пухкава и кремообразна. Прибавете разбитите жълтъци към крема с Маскарпоне. Разбъркайте внимателно много добре, с помощта на силиконова шпатула. Накрая разбийте сметаната с 4 супени лъжици пудра захар и прибавете и нея на три пъти към останалите продукти, като отново внимателно смесвате с шпатулата отдолу-нагоре.

В подходящ съд, подредете плътно от домашно приготвените бишкоти, като преди това ги потапяйте за 4-5 секунди в изстиналото кафе. Отгоре разпределете половината от крема. Отново подредете бишкоти напоени с кафе и върху тях разпределете равномерно и останалия крем. Изравнете крема добре и поставете найлоново фолио върху тавичката, така че да не се докосва до повърхността. Приберете Тирамисуто в хладилника за 6-8 часа.
Преди сервиране, поръсете обилно повърхността на десерта с натурално какао.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...