неделя, 4 март 2018 г.

Еклери (Éclairs)

Искало ли ви се е някога да направите перфектните еклери? На мен всеки път ми се иска, нещата които приготвям да изглеждат, като най-красивите им оригинали, като тези от добрите кулинарни списания или като от онези в най-страхотните сладкарници и ресторанти по света J Това се нарича желание и страст, неуморна съм повярвайте ми, когато трябва да направя нещо и докато не го постигна в най-добрия му вид, който е по възможностите ми! Е, не всеки път ми се получава, поне не от първия път и не след първата рецепта, на която се доверявам. Така се случва и с моите опити за перфектните еклери от доста време насам J но съм близо до съвършенството, затова ще ви ги покажа този път и ще ви разкажа накратко, какво научих от безброй съвети, които прочетох във времето и доста неуспешни опити, които съм имала с тях.





Необходими продукти:
125 грама масло
125 грама прясно мляко
125 грама вода
5 грама захар
5 грама сол
140 грама брашно
210 грама яйца

Приготвяне:
Пресейте брашното и го оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка тенджера поставете маслото, млякото, водата, захарта и солта. Загрейте на средно-висока температура на котлона. Разбъркайте и се уверете, че цялото масло се е стопило преди сместа да заври. Когато сместа започне да ври, бързо махнете тенджерата от котлона  и веднага  добавете брашното към течните продукти. Разбъркайте енергично с дървена лъжица, докато се образува еднородна смес, наподобяваща картофено пюре. Вече имате вареното тесто. Върнете го на котлона и го изсушете за кратко, около една минута на слаб огън, като бъркате непрекъснато с дървената лъжица, докато сместа започне да се полепва по стените на тенджерата и да образува фина коричка.
Поставете тестото в удобна купа за смесване и разбъркайте с миксер с бъркалки за тесто на ниска скорост за около минута, две, само за да се охлади малко. В малка купа разбийте яйцата с вилица, докато се смесят леко. Започнете да добавяте яйцата малко по малко и след всяко добавяне, разбивайте перфектно, докато яйцето се усвои напълно от тестото. Смесвайте при ниска до средна скорост на миксера. Тестото е готово, когато е гладко, блестящо и стабилно-стегнатко, така да се каже. Не трябва да е течно.
Как да проверите дали е готово тестото: вземете малка част от него с палец и показалец  и го разтегнете между тях. Трябва да получите еластична нишка, който не се разкъсва лесно.
Понякога тестото е готово преди да добавите цялото количество яйца, затова опитвайте това, към края на добавянето, за да не прекалите. Не забравяйте да обърнете внимание на този момент, в противен случай тестото ще бъде прекалено течно и лигаво и няма да запази формата си, след като го шприцовате.

Загрейте фурната до 250°С.
Покрийте голяма тава с лист хартия за печене или я намажете с тънък слой масло. Поставете половината от тестото в голям сладкарски пош с фин звездовиден накрайник 1.5 см. При поставянето на тестото в поша, внимавайте да не попадат въздушни балончета, от които зависи хубавата, цялостна-неразпокъсана форма на еклерите. Направете внимателно ленти с дължина 12 см. върху листа в тавата за печене. Отрежете с ножица тестото накрая или с рязко движение върнете леко обратно поша, така че да се откъсне. Малкото връхче, което ще се появи в края на еклерите, може да бъде фиксирано, като  с леко намокрен пръст притиснете внимателно. Поставете останалата част от тестото в друг пош или го покрийте с найлон плътно, за да не се образува коричка по повърхността му, докато привършите с първата част от него.
Когато фурната достигне желаната температура, я изключете и поставете тавата вътре. Това е времето, в което еклерите ще бухнат. Не отваряйте вратичката на фурната около 15 минути (може и по-малко, зависи от силата на вашата фурна, наблюдавайте). След това отворете вратата с около 1 см. и оставете парата да излезе за няколко секунди, така че еклерите да не се пукнат от влажността. Затворете фурната и я включете на 170°C. Печете в продължение на 20-25 минути, докато станат златисто-кафяви.
Повторете същия процес с останалата част от тестото.

Готовите еклери оставете да се охладят напълно и след това ги напълнете с крем по ваш избор. Използвайте пош с дълъг и тънък накрайник. Аз използвах един от любимите ми кремове приготвен по тази рецепта.

За глазурата:
2 белтъка
¾ чаена чаша захар
семената от ½ ванилова шушулка

Приготвяне на глазурата:
Разбийте белтъците на пухкав крем и започнете да прибавяте по една супена лъжица захар от време на време, като след всяко добавяне разбивайте добре. Продължете с прибавянето и разбиването, до изчерпване на количеството захар. Сместа трябва да стане гъста, ефирна и лъскава. Вземете малка част от разбитите белтъци и ги притиснете между палеца и показалеца си. Не трябва да усещате кристалчетата на захарта, тогава белтъците са разбити добре.
Поставете белтъчния крем в пош с продълговат накрайник, с който се правят рози. 
Украсете еклерите и с помощта на готварска горелка карамелизирайте леко глазурата.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...