неделя, 18 март 2018 г.

Мини козуначета






Необходими продукти:

2 яйца 
170 грама захар 
150 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
100 грама заквасена сметана
100 грама кисело мляко
кората от един лимон
½ ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
80 грама масло
20 милилитра слънчагледово олио
около 800 грама брашно за козунак
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците 
захар и филирани бадеми да поръсване

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и една супена лъжица захар от количеството необходимо за  рецептата в хладкото прясно мляко. Оставете настрани, докато маята се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се стопи.
Разбъркайте заквасената сметана с киселото мляко и прибавете към тях ваниловата захар и лимоновата кора. Изсипете сместа  при разбитите яйца. Прибавете и активираната мая към течните продукти.
Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за хляб. Отгоре прибавете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като всичко се смеси и се образува тесто, (след около 5-6 минутизапочнете да добавяте маслото и олиото, които предварително сте смесили. Започнете с ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3 минути прибавете цялото количество. Всеки път след като добавяте мазнина, изчаквайте да се поеме напълно от тестото, преди до добавите следващата част.  Затворете пекарната и оставете, докато приключи програмата, което трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото върху работния плот, разделете го на части според това, в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността на козунаците с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар и филирани бадеми, ако така ви харесва.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започнат да покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не прегорят и намалете още малко градусите на печката.
Изпечените козунаци оставете да изстинат във формите за 15 минути, а след това ги извадете върху метална решетка, докато се охладят напълно.




Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...