вторник, 13 февруари 2018 г.

Черешова торта Сърце


Необходими продукти за блата:
2 чаени чаши захар
1 и ¾ чаени чаши брашно
¾ чаена чаша неподсладено какао на прах
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 чаена лъжичка бакпулвер

½ чаена лъжичка сол
2 яйца
1 чаена чаша гъст айран
1 чаена чаша сока от черешов компот

½ чаена чаша растително масло
2 чаени лъжички ванилов екстракт


Приготвяне:

Загряваме фурната на 180˚С. Намазваме равномерно с масло кръгла тава с диаметър 23 см. Оставяме настрана.
В подходяща купа с помощта на тел за разбиване смесваме захарта, брашното, какаото, содата, бакпулвера и солта. Всички съставки трябва да са много добре смесени. В друга дълбока купа смесваме яйцата, олиото, айрана и сока от компот. Разбъркваме добре. Прибавяме сухите към течните съставки и разбъркваме до хомогенизиране. Изсипваме ⅓ част от сместа в предварително приготвената тавичка. По този начин изпичаме и останалите два блата. (Ако имате три еднакви по размер тавички, можете да изпечете блатовете в тях.)
Печем в предварително загрятата фурна за 30 до 35 минути и правим теста с клечка за зъби поставена в центъра да излезе чиста. Охлаждаме 10 минути в тавичката преди да премахнем блата. Охлаждаме блатовете върху телена скара, докато са напълно изстинали.


Изрязваме подутината, която евентуално се е появила при печенето и така блатовете са готови за използване.

За захарния сироп:
150 милилитра сок от черешов компот
50 грама захар

Приготвяне:
Сваряваме захарния сироп на среден огън в малка тенджерка и го оставяме да се охлади напълно преди да го използваме.

За розовия ванилов крем:
120 грама захар
2 пакета ванилов пудинг
1 яйчен жълтък

1 яйце
1 литър прясно мляко

10 грама желатин, приготвен според описанието на опаковката
2-3 капки червена боя за сладкиши


250 грама сладко от цели череши

Приготвяне:
Смесваме захарта и пудинга. Добавяме яйчните жълтъци, яйцето и разбъркваме добре с миксера, за да не останат бучки. Добавяме 100 милилитра прясно мляко.
Останалото количество мляко, поставяме на котлона в тенджера. След като млякото кипне го изсипваме бавно на тънка струйка в сместа от яйца и нишесте, като разбъркваме непрекъснато. Връщаме на котлона и варим, докато крема се сгъсти, като разбъркваме непрекъснато през цялото време. Махаме готовия крем от котлона и веднага прибавяме желатина и боята, разбъркваме много добре.
Не забравяме да го разбъркваме хубаво от време на време, за да не хваща коричка.
Използваме крема веднага, докато е още топъл.

Сглобяване:
За да изглежда тортата по този начин, като моята, ни трябва силиконова форма, но ако не разполагате с такава, можете да използвате ринг за оформяне.
Поставяме първия блат директно върху чиния за сервиране. Сиропираме и поставяме една трета от крема. След това разпределяме половината от сладкото. Следва отново блат, сироп, крем и череши. Върху последния блат поставяме само крем.
Така приготвената форма, покриваме с найлон, но без да се опира до крема и поставяме в хладилника, докато стегне напълно.

На следващия ден, панираме тортата с трохи от изрязания блат или с начупени бисквити Орео.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...