1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 18 декември 2017 г.

Бухалчета за елхата


За бисквитите:

125 грама масло, на стайна температура
115 грама захар
10 грама ванилова захар
1 яйце
семената от половин ванилова шушулка  или 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
250 грама бяло брашна

За декорация:


филирани бадеми
сурови бадеми
бял шоколад
капки черен шоколад
сребърна пудра захар
връв за завързване


Приготвяне:

Разтопете 60 грама бял шоколад. Изсипете го в малък найлонов сладкарски пош и  шприцовайте върху хартия за печене 50 кръгли капки, които ще използвате за очи по късно. В долния край на белите капки, докато е още мек шоколада, поставете по една тъмно шоколадова капчица. Ако нямате готови, направете и тях по същия начин, но преди да направите белите, за да може да са твърди. Оставете очичките да изсъхнат, докато приготвяте бисквитите.

Загрейте фурната на 180⁰C.
Разбийте с миксер маслото и захарта. След това прибавете екстракта от ванилия и яйцето. Разбийте до пухкав крем. Пресейте брашното в маслената смес и разбъркайте добре. Поставете тестото върху леко набрашнен плод и омесете леко. Трябва да получите меко тесто. Увийте го в найлоново-стреч фолио и охладете за два часа.
Разточете тестото директно върху голям лист хартия за печене като поръсите с малко брашно. Изрежете елипсовидни форми от тестото с дебелина 0.5 сантиметра дебелина.

Поставете листа върху голяма тава за печене.
За да закрепите декорацията, притиснете леко парчетата сурови  бадеми в тестото на местата, на които трябва да бъдат.
За да закрепите филираните бадеми намажете тестото с малко разбит белтък, за да сте сигурни, че ще залепнат добре.
Изрежете в горния край на бисквитките малки дупчици, с помощта на малък кръгъл накрайник, там където ще завържете връв, за да закачите бухалчетата на елхата.
Поставете тавата във фурната за 10-14 минути, в зависимост от размера на бисквитите, докато ръбовете не станат леко златисти.


След като ги извадите от фурната, оставете бисквитите да се охладят в тавата, защото са меки и чупливи, докато тестото е топло.

Когато бисквитките изстинат напълно, залепете очичките с капка разтопен бял шоколад на местата, на които трябва да бъдат.

Ако някой от елементите (бадемите) се е разклатило или е паднало, залепете и тях с малко разтопен бял шоколад.
Завържете подходяща връвчица на бисквитките, така че да може да ги закачите на елхата.
 
Идеята е от Good Food.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...