неделя, 19 март 2017 г.

Кифлички с шоколад от тесто с Маскарпоне


Необходими продукти:

100 милилитра прясно мляко
1 пакет суха мая
2 яйца ( жълтъка на едно се отделя за намазване на кифличките преди печене)
120 грама фина захар
200 грама Маскарпоне
½ ванилова есенция
1 супена лъжица настъргана портокалока кора
около 600 грама брашно Утвърден Стандарт България „Бяло”
½ чаена лъжичка сол
50 грама много меко масло

Нутела за намазване
Млечен шоколад за пълнеж
Шоколадови капки и захар за декориране



Начин на приготвяне:

Пресейте 400 грама от брашното в голяма купа и разбъркайте в него солта.
Затоплете прясното мляко и разтворете в него маята с две супени лъжици от захарта в рецептата. Оставете за 10 минути, докато маята се активира.
Разбийте яйцата и захарта, докато захарта почти се стопи.
Прибавете към яйцата Маскарпонето, ваниловата есенция и портокаловите корички, разбийте отново.

 
По средата на брашното направете кладенче и изсипете в него течните съставки, без маслото.
Разбъркайте, докато тестото започне да се оформя на топка. След това набрашнете леко работния плот и го изсипете. Омесете меко, нелепнещо тесто, като прибавяте брашно, докато е необходимо. Прибавете на няколко пъти много мекото масло, като след всяко добавяне, омесвате много добре, докато маслото се поеме напълно от тестото.

Готовото тесто, поставете в голяма купа и го покрийте с найлонов плик или фолио. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.

След това разделете тесто на части по 180 грама всяка. Разточете всяка част тесто в кръг с дебелина ½ сантиметър. Разрежете, с помощта на нож за пица или друг на 8 триъгълника.
Всеки триъгълник, намажете с ½ чаена лъжичка течен шоколад Нутела и в долния широк  край по средата, поставете по едно парченце млечен или друг шоколад. Завийте кифличките и ги поставете в голяма тава, постлана с хартия за печене.
Оставете кифличките в топло помещение да втасат за 30 минути, покрити с чиста памучна кърпа.

Преди да изпечете, намажете повърхността на кифличките с разбит жълтък с една супена лъжица прясно мляко и поръсете с шоколадовите капки, устойчиви на топлина, за да не се разтопят при печенето.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...