събота, 25 февруари 2017 г.

Морковена торта

Необходими продукти:

100 грама млени белени бадеми, (бадемово брашно)
200 грама настъргани моркови
3 яйца
200 грама фина захар

120 грама слънчогледово олио или друго растително масло
250 грама брашно за Кекс на София Мел

½ чаена лъжичка индийско орехче
½ чаена лъжичка млян джинджифил
½ чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сода за хляб

1 щипка сол


Крем:

400 грама крема сирене
120 грама масло, на стайна температура

200 грама млечна сметана за разбиване
100 грама пудра захар

семената от една малка ванилова шушулка 

сварете захарен сироп за нояване на блатовете от 1 чаена чаша вода+3/4 чаена чаша захар




















Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на180°C.
Намажете и постелете на дъното хартия за печене, на три тави с диаметър 20 сантиметра.

Ако нямате три еднакви тави, можете да използвате и една, но ще ви отнеме повече време изпичането. В този случай, печенето ще продължи 30 минути за всеки блат.
Ако нямате бадемово брашно, можете да бланширате сурови бадеми сами от предния ден и да ги смелите в блендер с 50 грама захар от рецептата.

В малка купа смесете брашното със солта, бакпулвера, содата, джинджифила, индийското орехче.
Настържете морковите на ситното ренде и ги оставете настрани, докато ви потрябват. Прибавете към тях 1 чаена лъжичка лимонов сок, за да не потъмняват, докато изпълнявате останалите стъпки.

Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато се превърнат в светъл, пухкав крем.
Прибавете олиото и разбъркайте отново за кратко с миксера, само докато мазнината се смеси с яйцата и захарта.
С помощта на шпатула, смесете морковите и бадемовото брашно с яйчната смес.
След това прибавете брашното с подправките и разбъркайте отново.



Разделете тестото на три равни части и го изсипете в предварително подготвените тави.
Изпечете блатовете за 40-45 минути в предварително загрятата фурна.
След изпичането, оставете блатовете да се охладят напълно преди да сглобите тортата.
За да направите крема, разбийте маслото, захарта и семената от ванилията с миксер. След това прибавете крема сиренето и разбийте отново.
Накрая в друга купа разбийте сметаната на мек крем и я прибавете към масления, с помощта на шпатула.


Сглобете тортата като поставите първия блат директно върху чиния за сервиране. Напоете го добре със захарен сироп. 
Намажете с крем и редувайте до изчерпване на количествата.
Намаже цялата торта отвън с крем.
Панирайте със смлени и изпечени бадеми отвън и украсете с марципанови морковчета.

Да ви е сладко!

1 коментар :

  1. Танче,
    тортата изглежда много красива и интересна.Бадемовото брашно както и морковите и придават чудесен вид и аромат.Ще я изпробвам при първа възможност.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...