неделя, 8 януари 2017 г.

Симид

Необходими продукти:

1 чаена чаша хладко прясно мляко (250 милилитра)
1 чаена чаша хладка вода (250 милилитра)
1 чаена чаша олио (200 милилитра)
1 пакет суха мая (7 грама)
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
около 1 килограм бяло брашно по Утвърден Стандарт България на София Мел
2 супени лъжици петмез
¾ чаена чаша вода
300 грама сусам

Изсипете в голяма купа водата, прясното мляко, захарта и маята. Разбъркайте и оставате за 10 минути, докато сместа се понадигне.
Изсипете към маята олиото, солта, две чаши от брашното и разбъркайте с телена бъркалка, докато сместа стане гладка. Продължете да прибавяте брашно и омесете много меко, леко лепнещо тесто.

Поставете тестото в чиста купа и го покрийте с найлоново фолио. Оставете го в топло помещение, докато удвои обема си.
 
Разтворете двете супени лъжици петмез във водата. Оставете настрани, докато ви потрябва.

Пуснете фурната да загрява на 200⁰С.

След като тестото е втасало, разделете на 12 еднакви части.
От всяка част, направете фитил с дължина 80 сантиметра. Сгънете на две фитила и го оплетете. Прещипете двата края, така че да се оформи кръгъл симид.
Постелете върху две тави хартия за печене.
Потопете всеки симид в разтворения петмез и оваляйте в сусам.
Подредете симидите в тавите и печете всяка тава за 20-25 минути в предварително загрятата фурна.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...