неделя, 1 януари 2017 г.

Турски баклавички

Честита Нова Година!
Бъдете здрави, следвайте мечтите си и не забравяйте за малките удоволствия в живота :)

За тестото:

2 яйца
5 препълнени супени лъжици кисело мляко
200 грама прясно мляко
100 грама слънчогледово олио
1 супена лъжица оцет
¾ чаена лъжичка сол
1 пакет бакпулвер
около 800 грама брашно за баница на София мел
200 грама леко изпечени смлени орехи
200 грама нишесте за разточване
150 грама масло
100 милилитра олио

За захарния сироп:

2 чаени чаши захар
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжичка лимонов сок

Приготвяне:

Пригответе захарния сироп, като поставите в средна тенджерка захарта и водата. Оставете водата за заври и захарта да се стопи на висока температура. След това намалете топлината на ниска и оставете сиропа да къкри за 20 минути. Изключете котлона и прибавете лимоновия сок. Оставете сиропа да изстине до стайна температура, докато приготвяте баклавичките.
Поставете всички течни съставки, бакпулвера и солта в голяма купа и започнете да добавяте постепенно брашното, като разбърквате с дървена лъжица. Омесете много меко тесто и го оставете все още лепнещо. Покрийте купата с найлон и оставете тестото да почива за 1 и ½ часа.

След това направете от тестото топчета (по 90 грама всяко), като си помагате с нишесте, ако тестото се лепи по ръцете ви. Подредете ги върху тавичка поръсена с нишесте.
Оставете така приготвеното тесто отново да почива за 30 минути.
След това разточете корите много фино, докато прозира през тях.  Разрязвайте всяка кора на четири и оформяйте баклавички по този начин.

https://www.youtube.com/watch?v=5WLpJ7etFMw

Подреждайте баклавичките върху голяма тава една до друга.
Включете фурната да загрява на 200С.
Когато напълните тавата, разтопете 150 грама хубаво масло на слаб огън и прибавете към него олиото.
С помощта на лъжица поливайте баклавичките с мазнина, като се стараете да бъде много добре разпределена. Това ще ги направи с приятен загар и добре изпечени навсякъде.
Поставете тавата във фурната и печете 15 минути на 200С. След това намалете на 180С и печете още 25-30 минути, докато повърхността стане кафеникаво-златиста.
Извадете баклавичките от фурната и ги залейте веднага, с помощта на черпак със захарния сироп.
Оставете баклавата за 5-6 часа на хладно, докато попие добре захарния сироп.

Да ви е сладко!

12 коментара :

  1. Здрава, щастлива и много вдъхновена да е 2017, мила Танче! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Нека да бъде и за теб една добра и много пълноценна година!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Таня, за много години!
    Желая здраве и берекет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година, Мария! Бъдете здрави и много успешни!

      Изтриване
  3. Прелестни баклавички! Ще ги направя непременно, независимо, че празниците минаха и се насладихме на какви ли не десерти...но все ще им дойде реда!
    Честита Нова Година, Танче!
    Желая ти здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита Нова година, Весе! Желая здраве, спокойствие и много щастие на теб и всички твои любими хора!

      Изтриване
  4. Танче,
    подходящ десерт за Нова година са тези чудни баклавички.Честита, мирна, здрава и благотворна да е Новата 2017 година !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова година, Танче! Пожелавам ти 2017 да прелива от здраве и щастие за цялото ти семейство, а блогът - от все по-интересни и апетитни рецепти! Очите ми останаха в тези баклавички.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Светле :) Нека и за теб и семейството ти Новата година бъде здрава, спокойна и ползотворна!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Какво е това нишесте за разточване?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-обикновено царевично или пшенично нишесте, каквото се продава в магазините.

      Изтриване
  7. Като бижута в чиния са Таня тези баклавички ❤️ Запазвам си рецептата и дано успея да достигна поне подобен ефект 😉 Просто разкошни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...