понеделник, 26 декември 2016 г.

Постна питка за Бъдни вечер


 
Необходими продукти:

600 грама Пшенично брашно Екстра на София Мел
350 милилитра хладка вода
20 грама свежа мая
¾ супена лъжица сол
1 и ½ супени лъжици захар
3 супени лъжици слънчогледово олио
сусам за поръсване (по желание)


Приготвяне:
 
В голяма купа, смесете брашното със солта.
В малък съд, разбъркайте добре половината от хладката вода, маята, захарта и две супени лъжици от брашното. Покрийте съда с чиста кърпа и го оставете настрани, докато маята се активира.

Прибавете към актираната мая останалата хладка вода, слънчогледовото олио и разбъркайте добре.
 
Направете по средата на брашното кладенче и изсипете течните съставки в него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете, докато спре да се лепи по ръцете ви, но все още е меко.

Поставете готовото тесто в набрашнена купа и го покрийте с чиста кърпа.
Оставете тестото на топло място да втасва, докато удвои обема си.
Намажете добре тавичка за печене с диаметър 25 сантиметра.

След като тестото е втасало, оформете питка според вашия вкус в предварително подготвената тавичка. Оставете питката да втасва за 40 минути на топло, покрита с чиста памучна кърпа.

Поставете втасалата питка в студена фурна и включете температурата на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути и след това намалете топлината на 180⁰С, печете до готовност или още около 20-25 минути.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...