четвъртък, 1 декември 2016 г.

Торта Гараш



 Знам, знам какво ще кажете, да не остане по-назад, хайде и тя направи торта Гараш J Е, няма да се оправдавам, но с тази разлика, че моята беше планувана още преди месец, когато разбрах, че брат ми  ще успее да си дойде в България за рождения ден, а това не се беше случвало от 10 години. Торта Гараш е една от любимите му торти, още от времето, в което работеше в хотел България, може би една голяма част от вас си спомнят за славата на сладкарницата на времето. Беше едно доста луксозно и модерно място, с приятна атмосфера за хубави приятелски и семейни срещи. Спомням си как особено в събота и неделя, нямаше свободни места и се налагаше да се чака някой да стане, за да може да седне следващия. Ето там имаше страхотна торта Гараш, опитвали сте я нали J и може би от тогава, тя е любима на брат ми и на половин поколение от онова време.

 Има няколко варианта в интернет пространството за тази класическа шоколадова торта, от които се чудих доста кой да приготвя, защото ми е за първи път. Спрях се на варианта приготвен от Катерина Рангелова, може би повечето от вас знаят за нейната страст към приготвянето на торти, тя е един много талантлив сладкар, дори имах възможност да опитам торта приготвена от нея на вторите награди на Блоговодител, беше страхотна!
 
С малки промени в количествата, това е тортата.

За блата:
10 белтъка
120 грама кафява захар
30 грама бяла захар
10 грама ванилова захар
300 грама смлени орехи

За крема:
10 жълтъка
110 грама ситна бяла захар
10 грама ванилова захар
200 грама масло
9 супени лъжици какао
60 грама заквасена сметана
30 грама пудра захар
Приготвяне:
 
Аз приготвих първо крема, като разтопих маслото на слаб котлон и пресях отгоре какаото. Разбърках до гладка консистенция. Махнах шоколадовата смес от котлона. Разделих белтъците от жълтъците на яйцата. След това разбих с миксер жълтъците заедно със захарта и ваниловата захар на водна пара, за 5 минути. Прибавих на няколко пъти какаовата смес при непрекъснато бъркане с миксера към жълтъците и захарта. Разбърках пудрата захар със заквасената сметана и я прибавих към основната смес. Готовия крем прибрах в хладилника, докато приготвях блатовете.
 
Включих фурната да загрява на 180С.
 
За блатовете, смлях в блендер ореховите ядки. Разбих с миксер за 5 минути белтъците със захарта и ги смесих внимателно със смлените ядки. Разделих сместа с кухненска везна на четири равни части. Постлах тавичка с диаметър 24 сантиметра с хартия за печене и я намазах много добре с масло. Разпределих добре една част от сместа за блата и изпекох за 15 минути. По същия начин, изпекох и останалите блатове.
 
Разделих крема, с помощта на кухненската везна на четири равни части.
 
След като блатовете изстинаха, поставих първия директно върху чиния за сервиране и го намазах с една част от крема. Продължих по този начин, до изчерпване но количеството. За да завърша тортата, затоплих последната част от крема леко, докато се втечни и полях отгоре, разклатих, така че да се разпредели навсякъде. Отстрани загладих леко с шпатула. Прибрах тортата в хладилник за 2 часа.
 
През това време оцветих начупени бадеми с две капки зелена хранителна боя разредена с малко вода. Поставих ядките в една тавичка и ги изсуших за 10 минути на 130С във фурната.
Преди да поставя свещичката, гарнирах тортата с бадемите.
Не знам дали е като оригинала, но честно казано, това не ме интересува, защото 
тази торта впечатлява, тази торта вълнува, тя е фантастична и запомняща се!


Честит рожден ден, братчето ми!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...