събота, 15 октомври 2016 г.

Питки и понички със сирене от едно тесто

 Необходими продукти:

За тестото:

1 чаена чаша вода
1 и ½ чаена лъжичка суха мая
1 чаена лъжичка захар
½ чаена чаша кисело мляко, на стайна температура (моето беше домашно овче)
1 и ½ чаена лъжичка сол
150 грама много меко масло
2 белтъка
Около 450 грама бяло брашно София Мел Класик 

За плънката:

овче сирене

За намазване:

2 жълтъка +1 чаена лъжичка прясно мляко
 


Начин на приготвяне:
 
В малка купа изсипете хладката вода и разбъркайте в нея маята, захарта и две-три супени лъжици от брашното.
Оставете сместа настрани, докато започне да увеличава обема си.
Разбъркайте в брашното солта и направете по средата кладенче.
В кладенчето изсипете мекото масло и разбъркайте с дървена лъжица, докото се разпредели равномерно в тестото. Изсипете върху брашното с масло втасалата мая, киселото мляко и белтъците, омесете много меко тесто. Добавяйте брашно, докато е необходимо.
След като тестото е готово, поставете го в подходяща купа поръсена с малко брашно, покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втасва за 40 минути.
След това време, разделете тестото на две части. От едната половина пригответе пухкави питки, а от другата, изпържете пълнени понички със сирене.
 


 Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...