вторник, 26 юли 2016 г.

Басбуса (Basbousa)


Сочен кейк от грис и аромат на кокос от Египетската кухня. Препоръчвам!

Необходими продукти:

2 чаши фин грис
⅔ чаена чаша захар
2 чаени лъжички бакпулвер
60 грама изсушен кокос
2 големи яйца
⅔ чаена чаша масло (разтопено)
1 чаша кисело мляко
2 чаени лъжички екстракт от ванилия

За сиропа:

3 чаени чаши вода
2 и ½ чаени чаши захар
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка аромат кокос
1 супена лъжица розова вода

Приготвяне:

Смесете захарта, водата и лимоновия сок в удобен съд за варене. Поставете на котлона и разбъркайте, докато захарта се стопи и оставете да ври 10 минути.
След готовност, добавете розовата вода и кокосовия аромат, разбъркайте добре.
Смесете всички продукти за кейка и разбъркайте добре.
Изсипете тестото в тавичка, с приблизителни размери 24 х 34 сантиметра с масло. Изравнете повърхността на кейка.
Приберете тестото в хладилник в продължение на 1 до 2 часа.
След охлаждане нарежете кейка в ромбовидни или квадратни форми. Поставете бланшираните бадеми върху всяко парче.  
Печете в предварително загрята фурна за 40 минути при  190°C.
Изсипете охладения сироп върху горещата басбуса след това печете за още 15 минути.

Когато извадите кейка от фурната, отново разрежете по линиите всяко парче и оставете сладкиша да се охлади напълно преди да го сервирате.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...