неделя, 12 юни 2016 г.

Соленки с плънка от сирене и магданоз

Необходими продукти:

2 яйца
1 яйчен белтък
150 грама масло, на стайна температура
1 чаена лъжичка захар
1 и ½ чаени чаши брашно
2 супени лъжици царевично нишесте
1 пакетче бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
½ чаена чаша брашно за доомесване
 
За плънката:

100 грама добре оцедено сирене фета
½ чаена лъжичка черен пипер
½ чаена лъжичка сладък червен пипер
½ връзка магданоз
1 жълтък за намазване на соленките преди печене
1-2 супени лъжици сусам

Начин на приготвяне:

Поставете мекото масло, захарта и яйцата в средна купа. Разбъркайте с помощта на вилица, докато яйцата се разбият добре и се смесят с маслото.
В малка купа смесете брашното, нишестето, солта и бакпулвера, и ги добавете към маслото и яйцата.
Омесете тестото с ръце, като добавите и останалото брашно постепенно, докато получите много меко тесто.
(Турците казват, че тестото трябва да е меко колкото меката възглавничка на ухото. Така че винаги можете да проверите, дали е с необходимата мекота :)

Натрошете фета сиренето в купа, добавете ситно нарязания магданоз и овкусете с черния и червения пипер, разбъркайте.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Откъсвайте парчета тесто с големината на голям орех с ръцете си. С длани приплеснете тестото и поставете една чаена лъжичка от плънката по средата. Прищипете краищата на тестото, така че плънката да остане вътре.
Така оформените соленки, подредете в голяма тава постлана с хартия за печене. Намажете всяка соленка с разбития жълтък и поръсете със сусам. Печете соленките в предварително загрятата фурна до златисто кафяво.
 
Приятен апетит, ако ви изкушат да ги приготвите!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...