сряда, 4 май 2016 г.

Марокански тулумби


Необходими продукти:

За захарния сироп:

1 и ½ чаени чаши захар

1 и ½ чаени чаши вода
1 чаена лъжичка сок от лимон
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия или 1 пакет ванилова захар

 
За тулумбите:
 
1 чаена чаша вода – 240 милилитра
½ чаена чаша прясно мляко – 120 милилитра
¼ чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка захар
40 милилитра олио
1 и ½ чаени чаши брашно – 210 грама
3 средни по големина яйца или 2 много големи
1 чаена лъжичка оцет
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
400 милилитра олио за пържене

Приготвяне:

Сварете захарния сироп за 7-10 минути и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате. Изсипете го в подходяща купа, за да можете да потапяте тулумбите в него.

Пригответе голям сладкарски пош със звездовиден накрайник или друг широк, който предпочитате.

В малка купа премерете и пресейте брашното, оставете го настрани, докато ви потрябва

Вземете един голям уок тиган или друг съд с дръжка с незалепващо покритие.
Изсипете в него водата, прясното мляко, олиото, оцета, солта и захарта. Включете котлона на висока температура, само докато течността заври, след това намалете топлината до средна степен.
Изсипете брашното наведнъж към течните съставки и започнете да бъркате с дървена лъжица, докато сместа стане на топка и започне да залепва леко по страните на съда, в който приготвяте тестото. Тестото е твърдо и бъркането не е лесно, но трябва да натискате упорито към дъното и да разбърквате енергично, за да получите добре сварено тесто. Когато тестото стане гладко и в него няма видими следи от брашно е готово.

Прехвърлете веднага тестото в стъклена или порцеланова купа и го разбийте, с помощта на миксер с бъркалките за тесто. Оставете го да се охлади за 3-4 минути. След това започнете да прибавяте яйцата едно по едно, като след всяко разбивате, докато напълно се поеме от тестото.

Когато тестото е готово, го поставете в подготвения за целта пош.

В дълбока и широка купа изсипете една чаена чаша вода и към нея прибавете леда от две ледени форми. Върху тази купа, поставете другата с изстудения захарен сироп в нея. Сиропа трябва да е много студен, защото ще добавяте изпържените тулумби директно в него, за да получите идеално напоени  и страхотни тулумби.

Поставете отново почистения и подсушен уок на котлона и изсипете олиото за пържене в него. Включете котлона на ниска степен и започнете веднага да изстисквате от поша и да нарязвате с ножица от тестото в още студеното олио. Потапяйте ножицата в олиото от време на време, за да не се полепва  тесто по нея. След като сте поставили достатъчно тулумби  в мазнината, увеличете котлона на средно висока температура ( от 9 степени на 6 и ½ ). Изпържете ги добре, като ги обръщате от време на време, докато станат с апетитно кафеникав загар.

Веднага след като са готови, изваждайте тулумбите с решетъчна лъжица и ги поставяйте в студения сироп. Във времето в което ще се занимаете с тулумбите в захарния сироп, намалете котлона до слаб и отстранете тигана от огъня, за да поизстине малко.

Разбъркайте готовите тулумби за минутка във захарния сироп и ги извадете в подходяща чиния.

По този начин изпържете останалото тесто и напоете тулумбите в сиропа, като веднага след като станат тежки ги вадете от сиропа. Погрижете се захарния сироп да бъде студен до последно, за да станат тулумбите идеални.

Веднага извадени от захарния сироп тулумби са най-вкусни, защото са твърди отвън а вътре са меки и пълни с невероятния захарен сироп. Не мага да опиша удоволствието от това да поставите в устата си една от тези малки вкусни „бомбички”, невероятна експлозия от вкус и разкош. Затова сервирайте веднага. Това не означава след като отлежат не са вкусни, напротив, само че стават меки и крехки и започват да се топят в устата J и в двата случая са дяволски изкусителни и човек не може да им се насити!

Опитайте и се насладете!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...