четвъртък, 12 май 2016 г.

Крем карамел


Необходими продукти:
7 големи яйца или 8 по-малки
1 литър пълномаслено прясно мляко
200 грама захар на пясък
2 чаени лъжички екстракт от ванилия или ванилова есенция

150 грама захар за карамела

10 огнеупорни купички с вместимост 200 милилитра (може да използвате стъклени, метални или керамични, каквито имате под ръка)

Приготвяне:
Яйцата е добре да бъдат на стайна температура. В случаите в които сме забравили да оставим яйцата за няколко часа извън хладилника преди да ги използваме, можем да ги поставим в хладка вода за 10-15 минути и те стават с перфектна температура. Ако са повече яйцата както в случая, водата по-бързо става студена и след петата минута е добре да се добави още хладка вода. В никакъв случай обаче не трябва водата да е топла, защото яйцата ще се сварят.
Също така, всички предполагам знаете, че Крем карамела се пече на водна баня и е много важно водата да не завира и да покрива съдовете, в които печете максимално или поне на ¾ от височината им. Аз съм приготвяла крема по два начина, в които се е получавал без шупли и ще ги споделя с вас. Добре е за целта да познавате фурната в която печете и да спазвате всички препоръки за най-добър резултат.
1. Пригответе първо карамела, като поставите захарта в малък тиган с незалепващо покритие. Поставете тигана на силен котлон, само докато захарта започне да се топи, след това го намалете с две – три степени. Разклащайте и завъртайте тигана (без да разбърквате), докато захарта се стопи напълно и придобие кехлибарен цвят. Внимавайте да не го прегорите, защото вкусът му ще бъде горчив и неприятен. Ако стане прекалено тъмен, изхвърлете го и започнете отново, в противен случай, рискувате да провалите вкуса на целия Крем карамел.
2. Махнете карамела от котлона и веднага разпределете по една супена лъжица във всяка купичка от него. Оставете го да изстине напълно, преди да изсипете сместа за крема върху него.
3. В голяма купа счупете яйцата и прибавете към тях захарта. Разбийте с кухненска тел, докато захарта почти се стопи. Добавете и ванилията.
4. В малка касерола, затоплете млякото  до 40 градуса или проверете с малкото си пръстче,  трябва да бъде малко по-топло от него.

5. Започнете да наливате прясното мляко на тънка струйка към яйцата и захарта, като непрекъснато разбърквате с телената  бъркалка. След като прибавите всичкото мляко, се уверете че захарта се е стопила напълно, ако не е, бъркайте до пълното и разтопяване.

6. Задължително прецедете сместа през цедка.

7. Поставете купичките в широка и дълбока тава.

8. Изсипете сместа за крема в кана и я разпределете в купичките, като оставяте по два сантиметра до ръба им.

9. Поставете тавата във фурната. Налейте хладка вода в кана, за да ви е по-удобно и я изсипете в тавата постепенно, като внимавате нивото на водата да покрива купичките на ¾ от височината им. Можете да прибавите вода до малко под самия ръб на купичките, но ако добавяте лед по време на печенето, трябва да го имате предвид, защото нивото на водата ще се увеличи и може да попадне при крема.

10. Включете фурната на 140⁰С. Трябва да внимавате водата в никакъв случай да не завира. За по сигурно, на всеки 20 минути поставяйте по 3-4 кубчета лед във водата. Ако нямате лед, можете да намалите фурната на 130⁰С и на 15 минути да отваряте фурната за 30 секунди, за да спада температурата периодично. И в двата случая, крема се пече около 1 час и 20 минути, 1 час и 30 минути.

11. След това време, изключете фурната и оставете крема поне за още 30 минути в нея.

12. Извадете тавата от фурната и оставете крема във водата поне един час. След това извадете крема и го оставете да изстине на стайна температура. След като крема е изстинал, го приберете в хладилник за два-три часа, най-добре за една нощ.

13. Преди сервиране, с помощта на тънък нож отлепете леко крема по ръба, където е захванат за купичката. Обърнете го върху подходящи чинии за сервиране и се насладете на това съвършено удоволствие J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...