петък, 15 април 2016 г.

Козунаци с кокосова сметана

Необходими продукти:
 
40 грама прясна мая
400 грама кокосова сметана
150 грама масло, разтопено и охладено
50 милилитра олио
2 жълтъка
2 яйца
300 грама захар
2 пакета ванилия на др. Йоткер
2 супени лъжици какао на др. Йоткер
1 щипка сол
около 1200 грама брашно
1 жълтък + 1 супена лъжица сметана за намазване на козунаците
 
Приготвяне:
 
Разтопете маслото и изсипете при него олиото. Отделете 1/3 част от мазнината настрани, която ще прибавите към тестото накрая.
 
Натрошете в подходяща купа маята, прибавете към нея две супени лъжици захар и затоплената сметана. Всичко разбъркайте много добре с помощта на кухненска тел и прибавете 100 грама брашно. Оставете сместа настрани, докато маята втаса и изпълни купата.
 
В голяма купа пресейте 800 грама брашно в него смесете една голяма щипка сол и направете кладенче по средата.
В друга купа, разбийте с помощта на миксер жълтъците и целите яйца, заедно със захарта и ванилията.
В кладенчето при брашното изсипвайте по малко от всички продукти, втасалата мая, разбитите яйца и разтопената мазнина. Започнете да омесвате тестото и прибавяйте постепенно продуктите, докато се изчерпат. След като тестото е омесено, започнете постепенно да прибавяте мазнината, като продължавате да месите.
Разделете тестото на две равни части. Прибавете към едната част какаото и го омесете,  докато се разпредели равномерно в тестото. Оставете тестото в две отделни купи да втаса, докато удвои обема си.
 
Оформете козунаците във форми намазани с масло, покрийте ги с найлон и ги оставете да втасат отново за един час.
 
Преди да изпечете козунаците ги намажете с жълтъка разбит със сметена. Изпечете козунаците във фурна на 180С за 35-40 минути. 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...