1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

неделя, 3 април 2016 г.

Морковена торта с шоколадов мус за Великден

 
Необходими продукти за блата:
 
2 и ½  чаши моркови, обелени и настъргани на ситното ренде
2/3 чаша нарязан ананас от консерва, отцеден от сока
½ чаена чаша орехи, предварително изпечени и натрошени
1 чаша светло кафява захар
1 супена лъжица ванилова захар
4 големи яйца
1 чаша растително масло
2 и ½ чаши бяло брашно
1 и ¼ чаени лъжички бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
½ чаена лъжичка канела
½ чаена лъжичка смляно индийско орехче
½ чаена лъжичка смлян сушен джинджифил
½ чаена лъжичка готварска сол

За глазурата:
 
300 грама крема сирене, на стайна температура
3 супени лъжици меко масло
5-6 супени лъжици заквасена сметана
1 супена лъжица екстракт от ванилия
1 супена лъжица ванилова захар
5-6 супени лъжици пудра захар
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната до 180⁰С. Подгответе две кръгли форми с диаметър 22 сантиметра, като ги намажете с масло и ги покриете с хартия за печене на дъното. Намажете хартията и стените на формите с масло.
В голяма купа, смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила, солта и орехите. Разбъркайте добре.
Разбийте яйцата със захарта, докато сместа побелее и стане пухкава.  С помощта на шпатула, прибавете към яйцата настърганите моркови и ананаса. Прибавете растителното масло, разбъркайте внимателно. Накрая прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте, но без да прекалявате, само докато няма сухи участъци в тестото.
Разделете тестото по равно в тортените форми и изравнете повърхността.
Печете, докато клечка за зъби поставена в центъра на блата излиза чиста, около 35-40 минути.
Извадете блатовете от фурната и ги оставете да се охладят за 10 минути във формите. След това ги преместете върху метални решетки и ги оставете да се охладят напълно. 

Пригответе крема, като с помощта на миксер смесите всички изброени продукти.
Опитайте и прибавете още пудра захар, ако ви се стори, че не е достатъчно сладко.

Когато блатовете са напълно изстинали поставете първия директно върху чиния за сервиране, намажете с половината от крема и поставете втория отгоре. Намажете тортата от всички страни с останалия крем. Приберете я за 2 часа в хладилника.  
 
Ако ви харесва идеята да покриете тортата с шоколадов мус, както направих аз,
можете да използвате тази рецепта. Декорирайте по ваш вкус.
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...