четвъртък, 3 март 2016 г.

Празнична питка

Честит 3-ти Март, Българи!

Необходими продукти:

260 милилитра прясно мляко
7 грама суха мая
2 супени лъжици захар
80 грама масло, разтопено и охладено
1 яйце и 1 белтък (жълтъка отделете за намазване на питката преди печене)
1 чаена лъжичка прясно мляко за смесване с жълтъка
500 грама бяло брашно тип 650
1 и ¼ чаени лъжички сол
черен и бял сусам за поръсване, по желание

Приготвяне:

Намажете тава подходяща за печене с масло и я оставете настрана, докато ви потрябва.
В малка купа смесете топлото мляко с 2 супени лъжици захар и 7 грама суха мая. Разбъркайте добре, докато маята се разтвори. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа на топло място в продължение на 20 минути.
Разтопете маслото и го оставете да се охлади. Разбйте яйцата с вилица.
Прибавете охладеното масло и разбитите яйца към активираната мая, разбъркайте.
Пресейте брашното и прибавете към него солта, разбъркайте и направете кладенче по средата. Изсипете в кладенчето смесените мляко, мая, масло и яйца.
Разбъркайте всичко с дървена лъжица, докато се смеси добре.
Поръсете плота с брашно и изсипете тестото. Омесете, докато получите меко, еластично и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа и я покрийте с найлоново фолио.
Оставете тестото да втасва за един час в топло помещение.



След втасването на тестото го поставете върху поръсен с малко брашно плот, омесете за кратко и оформете питката, както ви харесва.

Оставете оформената питка да втасва за 40 минути.
Преди да изпечете питката намажете повърхността с разбит жълтък с една чаена лъжичка прясно мляко.
Поставете питката в студена фурна и включете на 200⁰С. Печете на тази температура 10 минути, след което намалете температурата на 180⁰С.


Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...