сряда, 3 февруари 2016 г.

Палачинкова торта Тирамису





Необходими продукти за палачинките:

450 милилитра пълномаслено прясно мляко
300 милилитра вода
330 грама брашно

4 яйца
80 грама масло
30 грама пудра захар

1 щипка сол
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия


Приготвяне:

Продуктите за палачинките трябва да бъдат със стайна температура.

В голяма купа смесете всички продукти и разбийте с миксер, докато получите гладко тесто. При мен количеството беше абсолютно точно и не се наложи да добавям нищо към тестото, за да го направя подходящо за хубави палачинки. Ако ви се стори гъсто, добавете още малко мляко или още брашно, ако е прекалено рядко.

Поставете тиган за палачинки с диаметър 20-22 сантиметра да загрява на средна топлина на котлона. Много е важно температурата на котлона да бъде перфектна нито много силна, нито прекалено слаба.
Изпържете палачинките и от двете страни до златисто. Оставете ги да изстинат напълно преди да подредите тортата.

Необходими продукти за крема от Маскарпоне:

900 грама маскарпоне, на стайна температура
500 милилитра неподсладена сметана за разбиване, студена
200 грама пудра захар

80 милилитра силно кафе
1 супена лъжица кафява захар
2 супени лъжици вино Марсала


Шоколадов крем:


150 грама натурален шоколад
150 милилитра  сметана
50 грама Нутела

Пригответе шоколадовия крем, като начупите шоколада в малка купа и го залеете с горещата сметана. Разбъркайте, докото получите гладък шоколадов крем. Прибавете и Нутелата, разбъркайте отоново.

Приготвяне на крема от маскарпоне:
Направете кафето и го овкусете със захарта. Оставете го да изстине напълно преди да го използвате.

В голяма купа разбъркайте маскарпонето, докато стане пухкаво и гладко.
Прибавете 100 грама пудра захар, студеното кафе и виното Марсала, разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси добре.
Разбийте студената сметана с останалата захар и я добавете на части към маскарпонето, като смесвате леко от долу на горе, за да не се разводни крема.
Сглобете тортата директно в чинията за сервиране, като за по добър резултат използвайте регулиращ се ринг за оформяне на торти.
Поставете първата палачинка, намажете по цялата повърхност тънък слой от шоколадовия крем
(около две чаени лъжички с връх).
Отгоре поставете 4-5 супени лъжици от крема с маскарпоне, разпределете го добре. Продължете до изчерпване на количеството палачинки, като завършите с крем.
Заделете част от крема, за да шпакловате тортата от външната страна, след като премахнете ринга.
Приберете тортата в хладилника за минимум 6 часа.

След като тортата е стегнала, премахнете металния ринг и намажете със заделения крем тортата отвън. Поръсете повърхността с натурално какао и декорирайте с трюфели.
 
Трюфели Тирамису

Необходими продукти за тирамису трюфелите:

100 грама бишкоти
150 грама маскарпоне
100 грама шоколад
30 грама бял шоколад
1 ½  супени лъжици пудра захар пресяват
1 супена лъжица разтворимо кафе
1 и ½  супени лъжици вино Марсала
3 супени лъжици пресято какао за овалване на трюфелите


Приготвяне:

Смелете бишкотите в блендер.
Разтопете шоколада на водна пара и го оставете да се охлади.
Смесете маскарпонето с пудрата захар, кафето и виното Марсала на кладък крем.
Изсипете леко охладения шоколад към смлените бишкоти и разбъркайте енергично с лъжица. Прибавете крема от маскарпоне и отново разбъркайте добре.
Покрийте купата с найлон и я поставете в хладилника за 1-2 часа.
Направете малки топчета и оваляйте всяко в какао.
Съхранявайте бонбоните на хладно в добре затворена кутия.


Препоръчвам ви да използвате тази рецепта за палачинки всеки път, когато приготвяте палачинкова торта и не само. Стават много крехки и тортата е наистина нежна и много вкусна. Всеки, който е приготвял палачинкова торта, знае как може крайния резултата да не е задоволителен, защото палачинките остават жилави.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...