събота, 27 февруари 2016 г.

Бърз и лек вариант на пиле в сладко-кисел сос с ананас


Необходими продукти:

1 супена лъжица олио
1 супена лъжица масло
450-500 грама пилешко филе
½ чаена лъжичка сол
1 чаша ананас, нарязан
½ сладка червена чушка, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, пресован
1 супена лъжица настърган джинджифил
1 чаена лъжичка червен пипер
2 чаени лъжици мед
2 супени лъжици оризов оцет (ако нямате, ябълков)
3 супени лъжици кетчуп
2 супени лъжици соев сос
½ чаша сок от ананас
1 чаша пилешки бульон
1 чаша вода
1 супена лъжица царевично или пшеничено нишесте
1 чаена лъжица сусамено масло
2 стръка пресен лук, нарязан

Приготвяне:

Измийте и подсушете пилешките гърди. Нарежете ги на парчета по три сантиметра всяко.
Измийте и нарежете чушката на дребно.
В малка купа, поставете нишестето и изсипете две – три супени лъжици студена вода. Разбийте на каша, като внимавате да не останат бучки.
Пресовайте чесъна в средна купа и настържете джинджифила. Прибавете към тях, червения пипер, нишестето, меда, сока от ананас, оцета, кетчупа, соевия сос и водата, разбъркайте.
Загрейте олиото и маслото в голям тиган на средно висока температура. Прибавете пилето и го запържете до златисто от всички страни, около 2-3 минути от всяка страна. Овкусете със солта.
Прибавете ананаса и нарязаната чушка и задушете, докато омекнат, около 2-3 минути. Прибавете пилешкия бульон и варете още две минути.
Прибавете сместа за соса, разбъркайте и намалете котлона на слаба топлина. Поставете капак на тигана и оставете да къкри 4-5 минути, докато соса се сгъсти и попие в месото.
След като махнете от огъня пилето, прибавете една чаена лъжичка соево масло и разбъркайте.

Сервирайте сладко-киселото пиле с ориз и гарнирайте всяка порция с пресен лук.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...