понеделник, 1 февруари 2016 г.

Питка за Трифон Зарезан

Честит Трифон Зарезан!
Да е плодородна годината и богата реколтата!
 
За тестото съм използвала:
 
150 милилитра прясно мляко
20 грама свежа мая
1 и ½ супени лъжици захар
300 грама кисело мляко
70 милилитра топла вода
70 милилитра олио
¾ супена лъжица сол
около 700 грама брашно
един жълтък+1 чаена лъжичка прясно мляко за намазване преди печене
 
Приготвяне:
В голяма купа смесете 100 грама брашно, маята и захарта. Разбъркайте добре. Добавете хладкото мляко и разбъркайте, докато сместа стане гладка. Покрийте купата с кърпа и оставете на топло място за 30 минути.

В малка купа смесете киселото мляко с топлата вода и олиото.
 

В голяма купа пресейте около 500 грама брашно и направете в него кладенче.
Изсипете в кладенчето втасалата мая и киселото мляко смесено с водата и олиото.
Разбъркайте с дървена лъжица, докато получите гъсто тесто.
Поръсете обилно с брашно работния плот и изсипете тестото. Омесете го, докато получите меко и нелепнещо тесто.
Поставете тестото в чиста купа намазана с олио и го покрийте с найлон. Оставете тестото на топло за един час.
 
Намажете с масло тавичката, в която ще печете питката.
Оформете тестото по ваш вкус и го оставете да втасва за 40-45 минути.
Преди да изпечете питката я намажете с един жълтък, разбит с една чаена лъжичка прясно мляко.
 

Поставете питката в студена фурна и включете температурата на 190⁰С. Печете 40 минути или докато стане златисто-кафява коричката и.
 
Да ви е сладко!


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...