1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 19 януари 2016 г.

Хляб със семена и ядки





Необходими продукти:

200 милилитра хладко прясно мляко
30 грама прясна мая
2 супени лъжици захар
250 грама кисело мляко
150 милилитра хладка вода
100 милилитра слънчогледово олио
3 чаени чаши бяло брашно
2 чаени чаши пълнозърнесто брашно от еднозърнест лимец
2 чаени лъжички сол
3 супени лъжици ленено брашно
2 супени лъжици сухо прясно мляко
3 супени лъжици маково семе
3 супени лъжици сусамово семе
50 грама белени слънчогледови семена
100 грама орехови ядки
 
Приготвяне:
 
В малка купа изсипете хладкото прясно мляко, прибавете маята и захарта и разбъркайте, докато захарта се стопи и маята се разтвори. Прибавете една чаша от бялото брашно и разбъркайте с кухненска тел на гладка каша. Покрийте купата с кърпа и оставете сместа, докато втаса и увеличи обема си до ръба.

В голяма купа, поставете останалото брашно, прибавете всички семена, ядки, сухото мляко и солта. Разбъркайте, докато всичко се смеси равномерно.
 
Разбъркайте киселото мляко със водата на айран и добавете олиото.

В брашното направете кладенче и изсипете в него втасалата мая и айрана с олиото.
 
Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси и започне да се образува тесто, което се оформя на топка. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
Поставете тестото върху добре набрашнен плод и го омесете за кратко, само докато се оформи и спре да лепне. Тестото трябва да бъде много меко.
Поставете го обратно в купата и го покрийте с найлоново фолио. Оставете купата на топло за 1 и 1/2 часа или докато увеличи обема си двойно.
 
Пригответе две продълговати форми за хляб, като ги намажете с олио.
 
След като тестото е втасало, го поставете върху набрашнена повърхност и го разделете на две равни части. Оформете хляба както ви харесва и го поставете във формите за печене. Оставете го втаса, докато изпълни формите.
 
Поставете и двете форми едновременно във фурната и я включете на 200⁰С. Печете 20 минути, а след това намалете топлината на 180⁰С и печете още 25-30 минути, докато хляба стане със златисто-кафеникава коричка.
 
Невероятен е! Да ви е сладко, ако решите да опитате!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...