1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

петък, 11 декември 2015 г.

SO into FOOD и Зелник с кайма и домашно точени кори


Нямаше как да не ви покажа и на станичките на моя блог прекрасното ни списание J Нашето, защото всъщност в него ще бъдат списвани наши рецепти, на блогърите, които смело мога да твърдя сме едни достойни майстори кулинари J, влюбени в храната и в нейното стилно и колоритно поднасяне! Със сигурност заслужаваме това списание и този начин, храната която приготвяме да достига до аудиторията и чрез него и дано още много жени, мъже, момичета и момчета се вдъхновяват от нас, както ние сме се вдъхновявали и продължаваме да го правим и до днес! Смятам, че няма нищо по­-хубаво от домашно приготвената храна и споделянето и с любими хора!
 
Много се радвам също така да ви споделя, че първия гост на списанието в рубриката „Отблизо“ съм аз J

Благодаря от сърце на невероятните, Гери и Мария, които създадоха това прекрасно списание! Не е достатъчно само едно благодаря, защото само който има малка представа от това колко работа, старание и време се крие зад всичко това, може да го оцени напълно!
Тук можете да намерите Facebook станичката на SO into FOOD, а това е интернет адреса на списанието, където можете дори да разпечатате рецептите, които харесвате най-много.
 
Ще споделя и една от рецептите, с които гостувах на списанието.
 
Зелник с кайма и домашно точени кори



Необходими продукти:

За тестото:
 
600 грама топла вода
1 чаена лъжичка оцет
3 супена лъжица олио
1 супена лъжица сол
натурално пшеничено или царевично нишесте за разточване
Около 1 килограм бяло брашно за баница.

За плънката:

500 грама хубава кайма смес от свинско и телешко
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка кимион
1 супена лъжичка сушена чубрица
прясно смлян черен пипер
1,500 килограма сурово зеле
2 глави лук
1 стрък праз лук
5 лъжици слънчогледово олио
8 супени лъжици слънчогледово олио
Олио за намазване на тавата.

Мазнината може да бъде заменена със свинска мас, масло, маргарин, зехтин зависи от вкуса и предпочитанията. ви.
 
Приготвяне:

Зелето и лука се нарязват на дребно и се поставят в голям тиган заедно със слънчогледовото олио. Задушават се на среден огън, докато омекнат и водата която съдържат се изпари максимално. В друг тиган се запържва каймата и към нея се добавят подправките.

От продуктите посочени за тестото се омесва меко, еластично, нелепнещо тесто.

Оформят се топчета от по 120 грама всяко. Подреждат се в тавичка поръсена с брашно и се покриват с кърпа. Оставят се да почиват около 30-40 минути. Колкото повече стои тестото на стайна температура около 22-24⁰С, толкова по-лесно се разточва, защото омеква и става много еластично.

От всяко топче се разточва кора, с помощта на нишестето.

Корите трябва да бъдат много тънки, да прозира през тях, но не трябва да се прекалява с разточването, за да не се късат.

След разточването на всяка кора, с помощта на точилката се прехвърля върху голяма кърпа. Разпределят се равномерно по две супени лъжици от олиото и се размазва с четка по цялата повърхност на кората (около две супени лъжици са достатъчни). Поставя се от плънката, като отново се разпределя равномерно по повърхността на кората и се завива на руло, с помощта на кърпата. Всяка кора се оформя в предварително подготвена тава намазана с мазнина, като се започва от средата, докато се изпълни целия съд и се получи един голям охлюв. Така оформената баница отново се намазва с мазнина ( може да се поръси със сусам ) и се поставя във фурната на 210⁰С, докато леко започне да се зачервява (около 15 минути), след това градусите се намаляват на 190⁰С и се пече до готовност. Печенето продължава около 45-50 минути. Видът на баницата подсказва кога е готова, тенът и става златист и много апетитен.
 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...