неделя, 29 ноември 2015 г.

Кадаиф-баклава

Необходими продукти за тава с размери 25х20 сантиметра:

6 фино точени кори за баклава на Белла

150 грама печен кадаиф

100 грама суров обелен шамфъстък

100 грама орехи

100 грама масло

Захарен сироп:

4 чаши вода

3 чаши захар

сока от половин лимон

Приготвяне:

Сварете захарния сироп за 10 минути на среден огън и го оставете на страни да се охлажда, докато приготвите кадаифа. След като се поохлади, прибавете лимоновия сок.

Разтопете маслото и го оставете да се охлади преди да го използвате.

Намажете тавичката, с помощта на четка с разтопено масло.

Запечете ядките в сух тиган на котлона за кратко, само докато отпуснат аромата си. Нарежете ги на дребни парченца. Можете да ги смелите в кухненски блендер, ако предпочитате.

Кадаифа натрошете в шепа, но не прекалявайте. Прибавете половината от разтопеното масло към него и разбъркайте, за да се разпредели добре в него.

Включете фурната да загрява на 190⁰С.

Вземете една от точените кори с дългата страна към вас и с помощта на четка я намажете добре с масло. Прегънете кората на две ( сякаш прелиствате лист от книга ) и намажете отново с масло.
Разпределете 3 супени лъжици от кадаифа на половината на кората по ширина. По средата върху него поставете две супени лъжици от ядките в една линия и завийте кората на руло.
Поставете кората в предварително намазаната тавичка.
Постъпете по същия начин и с останалите кори.

Така приготвената Кадаиф-баклава , нарежете на малки парчета и намажете с останалото масло отгоре.
Поставете тавата в предварително загрятата фурна и печете 35-40 минути, докато корите станат кафеникаво-златисти на цвят.

След като извадите Кадаиф-баклава от фурната веднага залейте с хладкия захарен сироп.
Завийте тавата с найлоново фолио и оставете за няколко часа, докато изстине напълно и попие захарния сироп.

Преди сервиране поръсете всяко парче Кадаиф-баклава с печен, начупен шамфъстък.

Да ви е сладко!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...