вторник, 17 ноември 2015 г.

Печени сладки картофи с плънка от киноа, гъби и сушени домати

Необходими продукти:

4 сладки картофа
2 супени лъжици зехтин

1 чаена чаша киноа
2 чаени чаши хубав бульон
1 чаена лъжичка масло
1 супена лъжица зехтин
2 малки скилидки чесън
150 грама печурки
10 обезкостени маслини Каламата или други
10 сушени домата
1 чаена лъжичка мащерка
6-7 стръка магданоз
Сол и черен пипер


Приготвяне:

Картофите се нарязват много леко по средата, където ще се постави плънката, за да може при печенето да не се пукнат неконтролирано. Поставят се в тавичка постлана с хартия за печене. Поливат се с две супени лъжици зехтин и се поставят във фурната за 45 минути на 190⁰С.

През това време се приготвя плънката. Бульона се поставя на котлона в подходящ съд с капак, докато заври и към него се прибавят маслото и мащерката, а след това и киноата. Температурата се намалява на много ниска степен ( в моя случай от 9 степени на 2 и ½), трябва само да къкри много слабо под капак, а не да ври интензивно. Киноата е готова, когато течността се поеме напълно от семената.

В удобен тиган се запържват гъбите със ситно нарязания чесън и когато са почти готови се прибавят нарязаните сушени домати и маслини. Тигана се отстранява от котлона и се добавя нарязания магданоз. Така приготвените продукти се смесват с готовата киноа, като не се прекалява с разбъркването. Плънката се овкусява със сол и черен пипер на вкус.
Готовите картофи се разрязват дълбоко и се изважда по една супена лъжица от вътрешността, така че да се отвори пространство за плънката. Напълват се хубаво с киноа и се сервират още топли, гарнирани с тънка струйка зехтин.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...