сряда, 7 октомври 2015 г.

Мързелива баница с брашно от лимец

Необходими продукти:

1 чаена чаша брашно от еднозърнест лимец + 3 супени лъжици
¼ чаена чаша ленено брашно
½ чаена чаша оризово брашно
½ чаена лъжичка сол
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
3 яйца
¼ чаша разтопено масло
1 чаена чаша натрошено и добре оцедено краве сирене

Начин на приготвяне:

Ако сиренето е стояло в саламура, го оставете да се оцеди добре от водата и я попийте с кухненска хартия, това е важно, за да не стане клисава мързеливата баница.
Загрейте фурната а 190⁰С.
Намажете тавичка с масло и поръсете малко оризово брашно по повърхността, за да не залепне тестото.
В дълбока купа, смесете двата вида брашно и добавете солта. Разбъркайте, докато всичко се смеси много добре.
В друга купа изсипете киселото мляко и прибавете содата към него, разбъркайте, за да се активира.
Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към киселото мляко.
Направете кладенче в брашното и изсипете в него маслото и киселото мляко с яйцата. Разбъркайте с вилица, докато всичко се смеси и почти не останат сухи участъци. Не прекалявайте.
Прибавете натрошеното сирене и разбъркайте, докато се разпредели в тестото. Не прекалявайте.
Много е важно да не се разбива до гладкост, в противен случай баницата няма да бъде пухкава.
Изсипете тестото в предварително подготвената тавичка и я поставете във фурната.
Печете мързеливата баница 30-35 минути, докато повърхността стане с кафеникаво-златист загар.

За нула време имате вкусна и полезна закуска за цялото семейство!
Сервирайте с айран или чай.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...