1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Къпиново руло


Необходими продукти:

5 яйца, на стайна температура
6 супени лъжици захар с връх
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
3 супени лъжици масло, разтопено и охладено
6 супени лъжици брашно
3 супени лъжици натурално какао
1 чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена лъжичка сол
50 грама черен шоколад

За плънката:

7-8 супени лъжици сладко от къпини и боровинки
200 милилитра млечна сметана
1 супена лъжица пудра захар
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
1 чаена чаша пресни къпини
1 супена лъжица пудра захар

За шоколадовия ганаш:

180 грама млечна сметана
200 грама черен шоколад със 70% какао
 

Приготвяне:

Намажете с олио повърхността на тавата от фурната и постелете хартия за печене. Намажете и повърхността на хартията с олио или разтопено масло и поръсете равномерно с брашно или натурално какао, за да не залепне блата и да не се повреди при отстраняването и.
Включете фурната да загрява на 175⁰С.
Добре е яйцата да бъдат със стайна температура.
Пресейте брашното и какаото в малка купа и прибавете бакпулвера  и солта, разбъркайте.
Разтопете маслото леко и го оставете да се охлади, докато ви потрябва.
Нарежете шоколада на много ситно или го настържете на едрото ренде.
В голяма купа, разбийте яйцата заедно със захарта с миксер на средна скорост. Разбивайте, докато се превърнат в пухкав крем  и изсветлеят, а  захарта се стопи напълно, към края добавете и екстракта от ванилия. Разбиването на средна скорост с миксера който ползвам аз ми отнема около 6-8 минути.
Прибавете маслото към яйцата и разбийте с миксера само за няколко секунди, докато се разпредели в сместа.
Прибавете сухите съставки, като разбърквате със силиконова шпатула внимателно.  Накрая добавете и настъргания шоколад. Разбъркайте всичко много внимателно.
Изсипете сместа в предварително подготвената форма за печене. Разпределете тестото равномерно.
Сложете тавата във фурната и печете около 18-20 минути.
Пригответе подходяща кърпа, постелете я върху плота и поръсете повърхността и с какао.
След като извадите готовия блат го обърнете върху поръсената кърпа с какао и го навийте на руло заедно с кърпата. Оставете го настрана, докато се охлади.
 

Оформяне:

Разбийте сметаната на пухкав крем, като прибавите една супена лъжица пудра захар.
Смачкайте част от къпините с другата супена лъжица пудра захар и ги прибавете към другите цели плодове.
Развийте блата и го намажете със сладкото по цялата повърхност равномерно. Отгоре разпределете сметаната, а върху нея къпините. Завийте и оформете стегнато руло, но внимавайте, да не се спука блата.
Готовото руло завийте в найлоново фолио или хартия за печене и го приберете в хладилника за няколко часа.
Направете шоколадовия ганаш, като загреете добре сметаната и прибавите начупения шоколад в нея. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Оставете да се охлади напълно на стайна температура.
Поставете решетка за охлаждане на сладкиши в една тавичка. Извадете рулото от хладилника и го поставете върху решетката.
Ако ви харесва идеята, сложете десетина къпини във фризера да замръзнат и да ги използвате за декорация на рулото.
Излейте шоколадовия ганаш върху рулото и оставете излишното количество да се стече. Поставете решетката с рулото в хладилника, за да стегне, един час е достатъчен.
Поканете приятели на гости, слагайте кафето и се насладете на разкошния вкус на къпиновото руло J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...