събота, 10 октомври 2015 г.

Пухкав бял хляб с бърз квас

Количеството на продуктите е за 2 хляба.

Необходими продукти:

3 чаени чаши бяло брашно тип 500 + достатъчно за доомесване
2 супени лъжици захар
1 и ½ чаена лъжичка сол
2 супени лъжици сухо мляко
1 супена лъжица суха мая + 5 супени лъжици топло прясно мляко
1 яйце и един жълтък, леко разбити
60 милилитра течна сметана
60 милилитра прясно мляко
1 чаша квас Tang-Zhong
2 супени лъжици масло, разтопено и охладено
1 супена лъжица масло за оформянето на хляба

За кваса Tang-Zhong

⅓ чаша брашно
1 чаша вода

Приготвяне:

Първо пригответе кваса "tang-zhong".
В подходящ съд за варене, изсипете 1 чаена чаша топла вода и оставете, докато се стопли на средна топлина. Добавете брашното във водата и разбъркайте с тел за разбиване, докато сместа стане гладка. Внимавайте да не загори и да не се образуват бучки, ако има такива минете сместа през цедка.
Препоръчвам ви, след като сместа започне да се сгъстява, да изключите котлона и да продължите да разбърквате върху горещия котлон, докато стане достатъчно гъста. Оставете кваса да се охлади напълно, преди да го използвате, на стайна температура.
 
След това поставете брашното, сухото мляко и солта в дълбока купа. Разбъркайте.
В малка купа затоплете прясното мляко и прибавете към него маята и захарта. Оставете, докато маята се активира.
Добавете активираната мая, маслото, леко разбитите яйца и кваса към сухите съставки и смесете всичко с дървена лъжица, докато започне да се оформя на топка. Тестото ще бъде лепкаво. Поставете шепа брашно на работна повърхност и изсипете тестото. Омесете го, докато се оформи на топка, но все още е много меко.
Сложете го обратно в купата намазана с мазнина и го покрийте с найлоново фолио.
Поставете купата на топло. И понеже вече не е много топло, можете да загреете фурната до 50-70°С и да я изключите, а след това да поставите купата с тестото в нея.
Нека тестото да втасва за около 45 минути.
След това го извадете от купата и върху набрашнена повърхност нарежете тестото на 8 еднакви парчета.
Разточете всяко парче на правоъгълник с размери 15x25 сантиметра.
Намажете с масло всяко парче и прегънете двата края от по късата страна навътре, така че да се срещнат, завийте на руло. Подредете по четири рула в две форми за печене на хляб, предварително намазани с масло.
Загрейте фурната на 180°С.
Оставете хляба да втаса, докато удвои обема си.
След това намажете с разбито яйце повърхността на хляба и го поставете във фурната.
Печете 35-40 минути или докато стане със златисто кафява коричка.
Извадете хляба от формите и го оставете да изстине напълно, върху решетка.

Страхотен хляб, прилича на козунак! Чак не мажах да повярвам, колко е пухкав и вкусен, а дори не съм го месила много!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...