петък, 2 октомври 2015 г.

Вита торта със сладко от малини и бял шоколадов ганаш


Направих тази чаровна, много детска и усмихната торта, за да почерпя за наградата, която получих в категорията „С аромат на ванилия Най-добър блог с печива и десерти, в която бях номинирана за Годишните награди за кулинарни блогове за 2014 година. Инициативата, с която отпразнувахме и Рождения ден на Кулинарен Блоговодител.

За мен първоначалната изненада беше, че изобщо съм номинирана и голямата ми радост, че ще мога да бъда под един покрив с прекрасните Илиан и Иво, които събират нас блогърите в едно общо голямо семейство под стрехата си и правят достъпни за широката аудитория хиляди рецепти и идеи, които се раждат от много креативни и сърцати хора, блогърите. Изгарях от нетърпение, че ще срещна и някой от хората, които обожавам, тези от които се вдъхновявам и уча ежедневно от тяхното майсторство и креативност.

Голямо очакване и голяма изненада беше за мен цялото това преживяване, изпълнено с много емоции, прекрасни срещи и голямо щастие от получената награда, която по никакъв начин не очаквах!

Организацията и любезните домакини Метро България, допълниха с гостоприемството си приятното преживяване на събитието! Благодарности и за вкусната торта, която беше приготвила Ралица Стоева „Пекарнатана Рали“ и управител на сладкия магазин „Сладката къща“!

А това е тортата, която е отражение на вътрешното ми състояние и която приготвих, за да почерпя за наградата! Надявам се разбирате какви чувства бушуват в мен, след като я видяхте J Щастлива съм като малко момиче, което иска да празнува с фоерверки и балони и иска да крещи от радост за това, че си е сбъднало една мечта и е получило нещо много очаквано и бленувано, ПРИЗНАНИЕ!


Освен всичко, тази публикация ще бъде с номер 300 в блога ми, което е още един чудесен повод да почерпя J 300 рецепти, не е зле, нали...

Благодаря ви, че сте с мен!



Необходими продукти:

За Блата:

1 чаена чаша брашно, тип 500
1 чаена чаша фина захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
½ чаена лъжичка сол
½ чаена чаша растително масло
¼ чаена чаша вода
4 яйчни жълтъци, при стайна температура
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
½ чаена лъжичка бадемов екстракт
6 белтъка, на стайна температура
¼ чаена лъжичка лимонтузу

За плънката:

300 грама малинов конфитюр без семки
400 милилитра сметана за разбиване
5 супени лъжици пудра захар
⅓ чаша нарязани белени или филирани бадеми
Бонбони маршмелоу  за декорация

За захарния сироп:

½ чаена чаша вода
⅓ чаена чаша захар

За шоколадовия ганаш:

300 грама бял шоколад
180 милилитра течна неподсладена сметана
Отделно 200 милилитра неподсладена сметана за разбиване.


Приготвяне:

Пригответе белия шоколадов ганаш, като начупите 300 грама бял шоколад (аз използвах на Милка) в удобна купа и затоплите сметаната максимално на котлона, но не и позволявате да завира. Изсипете горещата сметана върху белия шоколад, оставете за няколко минути, докато се разтопи шоколада и разбъркайте с дървена лъжица на гладък крем. Оставете ганаша да се охлади на стайна температура, а след това го приберете в хладилника за няколко часа, докато изстине и стегне много добре.

Сварете захарния сироп и го оставете да се охлади напълно, преди да го използвате.

Намажете тавата от фурната или друга с размери 30X40 сантиметра с мазнина и застелете с хартия за печене. Намажете и пергаментовата хартия с мазнина и я поръсете с тънък слой брашно. Не пропуснете тази стъпка в противен случай рискувате блата да се залепи за хартията и да не може да се отстрани лесно, а така платката ще се развали!

Загрейте фурната до 175°С.

В голяма купа, пресейте брашното и прибавете към него, ¾ чаша от фината захар, бакпулвера и солта.
В малка купа, смесете заедно олиото, водата, жълтъците, и ароматните екстракти.

Поставете белтъците в подходяща купа и ги разбийте с миксер на средна скорост. Когато се превърнат в пухкава бяла пяна, добавете лимонтузуто и продължете да разбивате. След като белтъците започнат да се втвърдяват и оформят меки върхове, когато извадите бъркалките на миксера, бавно започнете да добавете останалата ¼ чаша захар, лъжица по лъжица, като междувременно разбивате и така, докато всичката е добавена.  Белтъците трябва да станат лъскави и да оформят твърди върхове, след изваждането на бъркалките

Прибавете разбитата смес с жълтъците към сухите съставки и ги смесете, с помощта на шпатула, докато получите напълно гладка смес.
Внимателно добавете белтъците на няколко пъти, като се стараете да не прекаляватес разбъркването, за да не се загуби въздуха от белтъците и тесто да остане максимално пухкаво.
Излейте готовото тесто в подготвената тава и леко загладете в равномерен слой.
Печете блата в предварително загрятата фурна в продължение на 18-20 минути, докато стане със светло-златист, кафяв цвят и когато го натиснете с пръст се връща обратно като дунапрен.
Охладете блата върху решетка, докато изстине до стайна температура.

Докато чакате да се охлади, разбийте сметаната до пухкав лек крем с пудрата захар и екстракта от ванилия. Когато е готова, добавете начупените бадемови ядки и разбъркайте със силиконова шпатула внимателно, докато се разпределят добре в сметаната.

Когато блата се охлади, премерете с линия и разрежете на четири еднакви ленти откъм по-късата страна.

С помощта на четка, напоете блата със захарния сироп, равномерно.
Намажете със сладко цялата повърхност, а отгоре разпределете равномерно сметаната.
Навийте внимателно първата лента  на руло и я поставете директно върху чинията, върху която ще сервирате тортата. Вземете следващата лента и я поставете до навитата на руло първа лента, точно до там където и е края. Така продължете, докато увиете и последната.
Поставете ринг за оформяне на торти и го пристегнете добре. Приберете тортата в хладилника и я оставете да се охлажда поне два-три часа.

За да шпакловате тортата, разбийте ¾ от шоколадовия ганаш с миксер и отделно сметаната. Смесете внимателно двата крема. Намажете тортата от всички страни и заравнете. Отгоре изсипете останалия неразбит шоколадов ганаш и украсете по ваш вкус.
Както се вижда от снимката, нямаше никакво време да чакаме тортата да престои, за да я разрежем и изядем, поразтече се, но беше мноооого вкусна, много J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...