1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

събота, 9 май 2015 г.

Ricotta Gnocchi with Tomato Sauce Ньоки с рикота в доматен сос


Необходими продукти:
2 чаши рикота ( извара )
¼ чаена чаша нарязани пера от пресен лук
⅓ чаена чаша настърган пармезан
½ чаена лъжичка сол
1 малко яйце
½ чаена чаша брашно
черен пипер
За соса:
3 супени лъжици зехтин
1 глава стар лук
1 връзка пресен лук
3 скилидки чесън
500 грама доматено пюре от кутия
300 грама домати без кожа на кубчета от консерва
½ чаша нарязани зелени маслини
2-3 супени лъжици сладка царевица от консерва
1 супена лъжица сушен риган
½ връзка магданоз
1 супена лъжица захар
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Започваме с приготвянето на соса.
Нарязваме стария лук и го поставяме в дълбок тиган с капак, заедно със зехтина на среден огън. Запържваме го, докато омекне леко и добавяме зеления лук и нарязания чесън. Задушаваме всичко за 2–3 минути и добавяме доматеното пюре и доматите нарязани на кубчета. Затваряме съда с капака и оставяме соса да къкри за 5 минути.
След това добавяме нарязаните маслини, царевицата и ригана и подправяме със захарта и солта, отново оставяме да къкри за 5-7 минути. Ако соса ви се стори прекалено гъст можете да добавите около 50 милилитра вода.
Махаме от огъня готовият сос и го оставяме да се охлади за кратко.
Поръсваме с нарязания магданоз. Разбъркваме леко.

За да направим ньоките, поставяме рикотата в средна по големина купа, заедно с настъргания пармезан, яйцето, солта, черния пипер и нарязания лук. Разбъркваме с дървена лъжица, докато всичко се смеси много добре.
След това добавяме брашното и отново смесваме всичко равномерно.
Изсипваме получената смес върху набрашнена повърхност и разделяме на четири части от които оформяме четири фитила.
Нарязваме всеки фитил на парчета колкото залъче.
Всяко парче овалваме в малко брашно и с лек натиск върху вилица  правим характерната шарка на ньоките.
Готовите ньоки поставяме настрани върху леко набрашнена повърхност.
В тенджера на котлона поставяме вода да заври. Добавяме една супена лъжица сол.
Прибавяме ньоките на порции към врящата вода. Когато изплуват на повърхността са готови. Това се случва за не повече от две-три минути.
Готовите ньоки прибавяме към доматения сос и разбъркваме да се покрият с него.
Сервираме всяко порция с нарязан магданоз, зелени пера от пресен лук и настърган пармезан. Ако предпочитате може да гарнирате и с малко хубав зехтин всяка от порциите.

Цялото приготвяне на тази изключителна паста ми отне един час, а всъщност някой ще си помисли, че съм се трудила много дълго време.
Горещо препоръчвам да опитате тази вкусотия, истинско съвършенство!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...