1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 26 май 2015 г.

Лимонов тарт с целувчена глазура


Необходими продукти за тестото:
 
250 грама брашно
150 грама студено масло нарязано на кубчета
100 грама пудра захар
½ чаена лъжичка сол
1 яйце, леко разбито
2 супени лъжици студена вода
1 супена лъжица ванилова захар
кората от един лимон
кората от един портокал (по желание)
2 супени лъжици сусам
 
Необходими продукти за пълнежа:
 
170 милилитра прясно изцеден лимонов сок
4 яйца, (малка част от единия белтък се отделя за намазване на блата)
220 грама захар
2 супени лъжици царевично нишесте
200 грама заквасена сметана
1 супена лъжица ванилова захар
 
За глазурата:

4 белтъка
120 грама пудра захар
1 супена лъжица ванилова захар
 
Приготвяне:
 
Брашното се пресява в подходяща купа и към него се добавя сусама и маслото нарязано на кубчета. С помощта на пръстите се смесват, докато сместа стане на едри трохи. Прибавя се пудрата захар, леко разбитото яйце, настърганата лимонова кора и всичко се разбърква с дървена лъжица, докато започне да се оформя тесто. Ако е необходимо, се добавят една или две супени лъжици студена вода. Тестото се изсипва върху леко набрашнен плод и се омесва бързо, само докато спре да се рони. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника за 20 минути.
 
През това време се приготвя лимоновия пълнеж за тарта.
Изстисква се сока от лимоните и към него се прибавя нишестето. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Хубаво е захарта да се стопи. Накрая се добавя заквасената сметана и всичко се смесва до гладка консистенция.
 
Студеното тесто се разточва върху набрашнена повърхност и се поставя във форма за тарт, най-добре с подвижно дъно, ако имате такава. Блата се надупчва с вилица на няколко места и се поставя в предварително загрята фурна на 180⁰С. Пече се, докато леко порозовее за около 15-20 минути. Изважда се от фурната и с помощта на силиконова четка се намазва с отделения за целта белтък. Поставя се отново във фурната за 7-10 минути. Втвърдения белтък ще направи нещо като изолация, така блата ще остане хрупкав, няма да може да се овлажни от плънката.
След това има два варианта, единия е да се затопли леко пълнежа на водна пара, преди да се изсипе върху топлия блат или да се изчака блата да поизстине и тогава да се изсипе студената плънка. Аз изчаках да се поохлади. Сместа се прецежда през цедка, за да бъде абсолютно гладка. Изсипва се въху запечения блат и тарта се поставя в предварително загрята фурна на 150⁰С за 40-45 минути.
Готовия тарт се оставя да изстине напълно.
 
Приготвя се целувчената глазура или така наречения меренг.
За да се приготви е необходимо белтъците да бъдат на стайна температура и първоначално да се разбият на пухкава пяна с помоща на миксер с щипка сол. След това съда, в който се разбиват се поставя на водна пара и постепенно при непрекъснато разбиване към тях се добавя по една-две супени лъжици от пудрата захар и ваниловата захар, докато белтъците станат гъсти и лъскави.

След това готовата целувчена смес се нанася по повърхността на тарта и с готварска горелка се обгаря за разкош, ако нямате такава, можете да поставите тарта във фурната на грила за няколко минути, само докато добие златист загар.
 
Страшна вкусотия…, и мога да ви кажа, че само звучи много завъртяно, всъщност се приготвя много лесно.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...