1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

вторник, 12 май 2015 г.

Тутманик





Необходими продукти:

¾ кофичка заквасена сметана
60 милилитра топла вода
300 милилитра прясно мляко
2 яйца
100 милилитра олио
1 кубче свежа мая
2 и ½ супени лъжици захар
1 и ½ супени лъжици сол
1 килограм брашно + за доомесване
 
За плънката:
 
300 грама бяло саламурено сирене, добре оцедено от водата
150 грама настърган кашкавал
3 яйца
70 грама разтопено масло
 
яйце за намазване
сусам за поръсване
 
Начин на приготвяне:

Затоплете прясното мляко леко. Прибавете в него маята, захарта и няколко супени лъжици от брашното, разбъркайте добре и оставете настрани за 10 минути, докато сместа изпълни купата.
Добавете топлата вода към заквасената и разбъркайте, за да получите гъст айран.
След това добавете олиото към айрана и разбъркайте. В отделна купа разбийте яйцата леко. В голяма купа, смесете половината от брашното и солта, направете по средата кладенче. Изсипете в него втасалата мая, айрана с олиото, яйцата и разбъркайте с помощта на дървена лъжица. След това омесете,  докато тестото стане меко и еластично. Намажете купа с мазнина и поставете тестото в нея. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете за един и половина часа на топло място, докато удвои обема си.
 
Размесете тестото върху леко набрашнена повърхност и го разделете на три части, като едната част трябва да бъде малко по-голяма от другите две. Оформете ги на топки. Поставете ги върху леко набрашнен плот и ги покрийте с пластмасово фолио, оставете топките тесто за 15-20 минути, докато се отпусне тестото. Трябва да бухне отново.

Разточете най-голямото парче тесто малко по-голямо от размера на тавата, в която ще оформите тутманика. Намажете тавата с разтопено масло и поставете тестото така че краищата му да стърчат навън.

Намажете тестото по цялата повърхност хубаво с масло и поръсете с половината натрошено сирене и половината от настъргания кашкавал. На тънка струйка полейте хаотично почти половината от добре разбитите яйца върху сиренето и кашкавала. Разточете и поставете следващото парче тесто, което трябва да бъде с размера на тавата. Отново намажете добре с масло, поръсете с останалото сирене и отново посипете с лъжица на тънка струйка от яйцата. Заделете малка част от тях за намазване на тутманика отгоре.

С оставените краища на тестото от първата кора, затворете тутманика от всички страни (като пай) и прещипете краищата. С много остър нож нарежете тутманика на парчета, като не стигате до края. Намажете с разбитото яйце и поръсете със сусам.

Поставете тутманика в студена фурна. Печете първоначално на 210°С за 10 минути, а след това намалете топлината на 190°С и печете още 35–40 минути, докато получите кафеникаво златист загар.
 
От тестото ми остана малко и оформих три малки "маргаритени питки", като в плънката добавих и малко ситно нарязан див чесън.
 


Сервирайте със студено айрянче и да ви е сладко J
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...