1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 23 февруари 2015 г.

Унгарски Гулаш


Необходими продукти:

1200 грама телешко месо от плешка нарязано на парчета по 2-4 сантиметра


4 средни глави червен лук, нарязани на кубчета
3 скилидки чесън, много ситно нарязани или пресовани
1 стрък целина, нарязан на дребно
4 средни картофа, обелени и нарязани на кубчета 2 сантиметра
4 средни моркова, нарязани на кубчета
1 голяма червена чушка, нарязана на дребно
2 супени лъжици масло
3 супени лъжици зехтин, подходящ за готвене
1 чаша сухо червено вино
2 чаши белени, нарязани домати от консерва
1 супена лъжица бяла захар
3-4 дафинови листа
6 чаши домашен телешки бульон от кокали
1 супена лъжица червен пипер
морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Загрейте в голяма тенджера с дебело дъно една супена лъжица от маслото и всичкото олио. След като маслото се разтопи, добавете лука, чесъна, целината и морковите и задушете леко, като добавяте по една две супени лъжици от бульона, докато зеленчуците омекнат. Извадете лука и в същата тенджера поставете месото, заедно с една лъжица масло. Запържете го, докато леко покафенее. Добавете виното и една чаша от бульона и го захлупете да поври за 30 минути на среден огън.
Добавете задушените зеленчуци, картофите, черен пипер и още една чаша от бульона, оставете всичко да поври на среден огън за още 20-30 минути.

Накрая добавете нарязаните домати, захарта, дафиновите листа и останалия бульон (течността трябва да покрие месото и зеленчуците) и поръсете с червения пипер, черен пипер и сол, ако е необходимо, разбъркайте.

Намалете огъня, поставете капака и гответе за 1,5 - 2 часа, докато месото омекне много добре и сосът се редуцира. Добавете още малко вода към края, ако ви се стори прекалено гъст гулаша.
Сервирайте, с дебели филий хляб, за да се насладите на соса J
 
Трябваше отдавна да имам това ястие в блога си, но винаги свършва още преди да съм успяла да го снимам. И снимките не станаха хубави, но нищо, следващия път когато го приготвя, дано да мога да направя по-хубави.

Едно от любимите ми ястия с телешко месо е Унгарския Гулаш, който според мен е най-добре да се приготви на предишния ден преди да бъде консумиран. Това засилва ароматите и ги обединява, но разбира се, можете да го хапвате и в деня в който го направите. Това е гъста и богата гозба, пълни с малки парчета телешко месо, лук, чесън, моркови и картофи, които играят ролята на сгъстителите и подправена с дафинови листа, червен пипер и черен пипер. Нищо особено ще кажете, но бавно готвенето месо и зеленчуците правят гозбата невероятно плътна и много вкусна.

И всеки път, когато хапвам първата хапка, си задавам въпроса: защо не готвя тази вкусотия по-често?!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...