1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

понеделник, 2 февруари 2015 г.

Хляб с квас, черен сусам и брашно от ленено семе

 
 
Съвсем на скоро ми попадна една малка книжка с печива на готвача Пол Холивуд ( Paul Hollywood ) и ми направи силно впечатление използването на този квас, та това е моето голямо откритите, много се впечатлих от резултата. Поразгледах в нета за използването на квас или (Tangzhong) и това е моято поредно изпечено хлебче с него, нямаше начин да не го споделя, чудно е.
Това е хляб, който в никакъв случай не трябва да пропускате да приготвите, в противен случай никога няма да разберете какво сте пропуснали.
Добре че съм невероятно любопитна и не мога когато видя някоя рецепта да не я изпробвам, как иначе щях да разбера, че това е един невероятен хляб, който не прилича никой друг ( може би малко на козунак ), който съм приготвяла до момента и със сигурност е един от най-вкусните.
Сигурна съм, че вкуса и консистенцията на хляба се дължат на закваската (Tangzhong) и с удоволстивие ще я добавям и в други видове тесто.

Необходими продукти за варената закваска или ( Tangzhong):
 
1/3 чаша брашно
2/3 чаша вода
1/3 чаша мляко


За хляба:

½ чаша мляко + 1 супена лъжица, хладко
2 чаени лъжички суха мая
3 чаши брашно
3 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка сол
1 голямо яйце
3-4 супени лъжици с връх, брашно от ленено семе
4 супени лъжици с връх, черен сусам
половината от закваската, около ½ чаша (другата половина съхранявайте в хладилника ще се запази в продължение на няколко дни. Или направете квас с половината от продуктите и ще имате количество само за един хляб)
3 супени лъжици масло, меко на стайна температура

1 яйце за намазване на хляба

Начин на приготвяне:

Първо, направете закваската:

Смесете съставките заедно в малка тенджера и варете на средно-слаб огън, като разбърквате непрекъснато. След няколко минути, сместа ще започне да се сгъстява. Когато сместа е гладка и има консистенция на пудинг, отстранете тенджерата от котлона и оставете закваската да се охлади.  Сложете парче найлоново фолио по повърхността, за да не хване коричка. Можете да използвате сместа веднага или да я съхранявате в хладилника за няколко дни.

За хляба:

В малка купа изсипете хладкото мляко, маята и една лъжица захар. След около 10 минути, сместа ще кипне, което означава, че маята е готова. В голяма купа пресейте брашното и разбъркайте в него солта. Направете кладенче и в него изсипете всички приготвени продукти с изключение на маслото.  Разбъркайте всичко, с помощта на дървена лъжица. Когато съставките са добре смесени, добавете маслото на парчета, и разбъркайте отново, докато не стане гладко тестото. Продължете да омесвате вече с ръка за около 5 минути, докато тестото спре да се лепи по ръцете ви. Покрийте купата с кърпа или найлон и оставете да втасва, докато размера му се удвои за около 1 час.

Върху набрашнена повърхност,  разделете тестото на три равни по размер части. Оформете от всяко парче дълъг фитил и ги съединете в единия край. Оплетете ги на плитка и ги поставете в една голяма форма за хляб или две по-малки, намазани с масло. Оставете тестото да втаса за още 30 минути.
След това, намажете горната част на тестото с разбитото яйце, с помощта на четка.
Загрейте фурната до 180°С. Поставете хляба във фурната и печете в продължение на около 30-35, докато повърхността на му стане златисто кафява. Оставете го да изстине леко, преди да го извадите от формата.

Да ви е сладко, ако решите да го приготвите!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...