1expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

сряда, 11 февруари 2015 г.

Париж-Брест за Свети Валентин


Необходими продукти:

½ чаша пълномаслено прясно мляко
½ чаша вода

120 грама масло (нарязано на кубчета)
2 супени лъжици захар

1/2 чаена лъжичка сол
1 чаша брашно (пресято)

3 големи яйца

1 белтък - яйчения жълтък, разбъркан с една супена лъжица сметана, се запазва за намазване на еклерите преди печене
300 милилитра сладка сметана за разбиване
Шоколадов сос приготвен от ½ чаша сметана и 80 грама млечен шоколад
Конфитюр от малини без семки


Затоплете сметаната в тенджера на средна температура. Махнете тенджерата от котлона и добавете парченца шоколад. Оставете ги за няколко минути, след което разбъркайте, докато шоколадът се разтопи напълно и сосът е гладък.

С помощта на миксер разбийте студената сметана до пухкав, не много твърд крем. Поставете крема в сладкарски пош за декориране и приберете в хладилника, докато стане време да го използвате.

Пресейте 1 чаша брашно. Оставете настрани.

Налейте млякото и водата в подходяща тенджера. Добавете нарязаното на кубчета масло, захарта и солта.

Намалете топлината на котлона и добавете пресятото брашно наведнъж. Постоянно разбърквайте с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от страните на тенджерата. Това ще отнеме няколко минути.


Оставете тестото да се охлади до температурата на тялото ви, като проверявате с пръст.

Пуснете фурната да загрява на 185°С.
Разделете едно голямо яйце и разбъркайте белтъка с другите 3 големи яйца. Жълтъка - можете да използвате за намазване на еклерите преди да ги изпечете. Разбъркайте тестото с помощта на миксер с приставките за тесто, като добавяте постепенно от яйцата на три пъти и разбърквате на средна степен, докато се поемат напълно от тестото и то стане гладко. Текстурата на тестото трябва да бъде нежна и гладка с бледо жълт цвят.

Прехвърлете тестото в сладкарски пош с обикновен кръгъл накрайник или, ако предпочитате със звездовиден. Върху голяма тепсия постлана с лист пергаментова хартия направете сърца от тестото.

С помощта на четка намажете с яйчен жълтък всеки еклер (1 жълтък + 1 супена лъжица течна сметана) за още по-красив златисто-кафяв цвят.

Печете еклерите около 20 минути на 185°С. След това намалете температурата на фурната на 175°С и продължете да печете още 10-15 минути.

След изпичането, преместете еклерите върху метална решетка. Уверете се, че са охладени напълно, преди да ги гарнирате със сметаната.

Разрежете еклерите на две и ги напълнете обилно със сметана. Върху нея полейте внимателно с шоколадов сос или с мармалад от малини. Ако мармаладът е прекалено гъст, можете да го затоплите на котлона с една-две супени лъжици вода.

Тези прекрасни еклери се приготвят изключително лесно и са невероятно вкусни!  
Много романтичен десерт подходящ за празника на Свети Валентин!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...