неделя, 7 декември 2014 г.

Питки с меласа и пълнозърнесто брашно



Необходими продукти:
40 г. мая

300 мл. хладка вода
1 с.л. меласа

700 г. бяло брашно + за домесване

200 г. пълнозърнесто брашно
1 с.л. сол

1 ч.л. кафява захар
3 супени лъжици разтопено и охладено тесто

3 супени лъжици олио
Половин кофичка заквасена сметана, напълнена до горе с топла вода и разбъркана на айран

За кръстчетата:
8 супени лъжици вода

2 супени лъжици олио

1 щипка сол
3-4 супени лъжици брашно

За намазване: един жълтък разбит с една чаена лъжичка прясно мляко.

Приготвяне:
Маята, меласата и хладката вода, разбъркваме в малка купа,  докато получим еднородна смес. Към тях прибавяме 4-5 супени лъжици брашно, разбъркваме с тел, докато брашното  се разтвори и сместа е абсолютно гладка.
В голяма купа разбъркваме двата вида брашно със захарта и солта. По средата правим кладенче и изсипваме постепенно и последователно от всички предварително приготвени смеси, втасалата мая, разтопеното и охладено масло смесено с олиото и заквасената сметана разбъркана с вода на айран. Междувременно разбъркваме с дървена лъжица, докато тестото поеме всички съставки и се оформи на топка в купата.

След това прехвърляме тестото върху набрашнен плод и го доомесваме с още малко брашно, докато тестото спре да лепне по ръцете ни, но е още меко.
Намазваме дълбока купа с олио и прехвърляме тестото в нея. Покриваме с найлоново кухненско фолио и оставяме тестото да втаса за 45-50 минути на топло.
Приготвяме си сместа за оформяне на кръстчетата, като разбъркваме продуктите приготвени за целта, докато получим тесто с консистенция, малко по-гъсто от палачинконво. Прехвърляме течното тесто в найлонов пош.
Откъсваме от тестото парчета, които премерваме на кухненска везна - всяка да бъде с еднакъв грамаж, така ще получим еднакви по големина топки, които ще се изпекат равномерно.
Намазваме правоъгълна тава с масло и подреждаме в нея тестото, което сме оформили на малки топки, моите бяха по 80 грама всяка. Оставяме и по малко разтояние между тях, за да имат място да втасват.
Оставяме питките за 30 минути на топло, докато изпълнят тавата.
Намазваме ги с разбития жълтък с прясно мляко и отгоре оформяме кръстчета с тестото, което сме приготвили в пош.
Поставяме питките във фурната и пускаме на 200°С, докато фурната загрее добре, около 10-15 минути. След това намаляваме топлината на 175°С и печем до готовност, около 30 минути.

Всичко си имат тези питки, прекрасен вкус и цвят, изкушаващ аромат и много пухкава и нежна текстура, препоръчвам ги.

24 коментара :

  1. Ох, Танче, нямаш равна на тестените неща! Само гледам и се облизвам! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех че ме похвали, Люси, изчервих се :) Много ти благодаря!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Колко приказни са тия хлебчета, ама много ми харесват! Много интересна рецепта, с меласа никога не съм правила нищо, но никога не е късно! Прекрасни снимки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз си направих експеримент с меласата, беше малко рисковано, защото питките не са сладки, ако бяха сладки щеше да е ОК, но и в солен вариант се получиха много добре.
      Благодаря ти, Поли!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Тематично украсени,сякаш си закодирала благопожеланията си.....Браво,Таня!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Миленче :) Направих ги за празничния обяд на Никулден и реших, че е подходяща украсата.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  4. Танче, толкова се радвам, че се запознах с теб днес! Ти си прекрасна, миличка! И сладкото ти момче също! Много, много съм щастлива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щастливката съм аз и много ти благодаря за топлото отношение, точно както си те представях, ти си Слънчице, пълна с добронамереност и човечност, прекраснице :)
      Голяма прегръдка!

      Изтриване
  5. Като си имат всичко, аз пък нищо друго не искам да им добавям, Танче. Ей така, само хлебче ще си хапна. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Един малък капризен господин, който е доста придирчив към храната (моят син), направи точно така и попреяде с хлебчето, рибката от обяда остана за вечеря :) Правя много често хляб, точно заради него.
      Благодаря ти!
      Желая ти успешна нова седмица , Гери!

      Изтриване
  6. Танче, ама много са апетитни, иде ми да се пресегна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти харесват, Весе :) Благодаря!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Снимките са ти като за изложба, Танче! Превъзходни, майсторски фотографии! А питките просто мамят да си отхапеш! Страхотна майсторка си! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Заскърца ми гладен тумбака при вида на тези невероятни питки,Танче,а уж обядвах стабилно,голям си изкусител!Питките са страхотни!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти, мила :) Какво повече да искам, щом действат така изкушаващо, значи работата е добре свършена ;)
    Прегръдка, Роси!

    ОтговорИзтриване
  10. Танче, с удоволствие ще си хапна от вкусните питки, но и на сандвичите с маскарпоне няма да откажа. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Танче, почерпи се от всичко, което си харесаш :)
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  11. Снимката с маслото, Таничка, ах, Таничка, как можа така хубаво да я щракнеш?! Но те всичките са от прекрасна по-прекрасна, а питките, ах питките, колко са мекички и вкусни само. прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Коментара ти ме усмихна широко, ама много широко :D
    Благодаря ти, мила Кате!
    Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  13. Мога да се нахраня само със снимките ти, Таня - разкошни са новите ти предложения с чудесни рецепти, майсторско изпълнение и впечатляващо въздействащи снимки!
    Много комплименти за теб и хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря ти, Дианка :) Аз ти благодаря за хубавите думи и уважителното отношение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Аз съм без думи!!! Ама наистина! Изглеждат съвършени, Танче!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...