сряда, 10 декември 2014 г.

Коледни къщички от джинджифилови бисквити






Необходими продукти за бисквитените къщички:

3 чаши брашно, плюс още за доомесване, ако е необходимо

½ чаена лъжичка сода за хляб

½ чаена лъжичка сол

2 чаени лъжички смлян джинджифил

1 и ½ чаени лъжички канела

1 чаена лъжичка слени смесени коледни подправки
 
½ чаена лъжичка прясно настъргано индийско орехче

125 грама масло на стайна температура

½ чаена чаша захар на пясък

1 голямо яйце

½ чаша мед
 
¼ чаша натурална меласа, ако нямате можете да използвате захар мусковадо, предварително разтворена във вряла вода, за да се разтвори
 
 
Приготвяне:
 
Смесете заедно брашното, содата, солта и подправките в средно голяма купа. Разбъркайте маслото и захарта с миксер, докато сместа стане пухкава. Добавете яйцето и отново разбивайте с миксера. Прибавете меда и меласата и продължете смесването на ниска степен. Постепенно добавете брашнената смес и разбъркайте с лъжица, докато сместа се оформи на топка. Разделете тестото на три части, и увийте всяка в найлоново фолио. Сложете тестото във фризера за 1 час.
 
Загрейте фурната на 175°С. Върху едно щедро набрашнено парче пергаментова хартия, разточете тестото тънко. Отгоре също набрашнете тестото. Отново поставете разточеното тесто в хладилника за 15 минути.

Изрежете къщичките, с помощта на шаблоните, които сте приготвили. Премахнете излишното тесто.

 
Печете частите на бисквитената къща за 6 минути. Извадете ги от фурната и ги натиснете, за да ги изравните. Върнете ги във фурната, завъртете листа хартия за печене, и печете до готовност. Внимавайте да не потъмнеят,  още 6-8 минути не повече. Оставете да изстинат, както са на пергаментовата хартия върху метална скара.
Ако ще украсявате къщичката същия ден, трябва да изчакате минимум два часа. Ако ли не, поставете изпечените елементи между пергаментова хартия, затворени в метална кутия на хладно, така ги съхранете, докато решите да ги декорирате.
 
За елхичките съм взаимствала идеята от тази рецепта от блога на Дианка от Опитайте. Благодаря за чудесната рецепта! Не за първи път използвам идеи и се вдъхновявам от майсторската и работа!
 
Ще напиша продуктите, които аз използвах.
 
220 грама бисквити Petit beurre
 
100 грама масло, на стайна температура

100 грама пудра захар

120 грама млечен шоколад
 
1/4 + 3 супени лъжици течна сметана

Начупих бисквитите на дребни парченца.
Разбърках с миксер мекото масло с пудрата захар, докато сместа стана светла и захарта почти се стопи.
Разтопих на водна пара шоколада и добавих към него течната сметана.
Накрая прибавих маслената и шоколадовата смес към начупените бисквити и разбърках, докато всичко се смеси много добре.

Прибрах сместа за двайсет минути в хладилника, за да се стегне малко, но не напълно.
 
Оформих елхичките и отново ги прибрах в хладилника, за да се втвърдят напълно.

Разликата при приготвянето на сместа, е че бисквитите начупих на по-дребни парчета и при смесването разбърках по-дълго, за да получа по-еднородна смес, удобна за оформяне на елхичките.

За стволове на елхичките използвах домашно направени шоколадови бонбони. Декорирах ги с разбита сметана, с малко пудра захар и зелена хранителна боя. Не исках да прекалявам с боята, затова елхите са със странен цвят :)
 













http://tanya-www.blogspot.com/2013/12/3-250.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...